Brusreducerande hörlurar och headset: En guide
Brusreducerande headset och hörlurar - en guide
Vi behöver alla koncentrera oss lite extra ibland. Buller kan innebära en stor stress när vi behöver antingen slappna av, eller när vi behöver fokusera på arbete som kräver extra mycket koncentration.
Många av oss väljer hörlurar med brusreducering för att hjälpa oss genom vardagen. Vi får både flyta med i vår favoritmusik, samtidigt som vi stänger in oss i en egen värld, så att vi i lugn och ro kan koncentrera oss.
Tyvärr finns det vissa modeller på marknaden med väldigt varierande kvalitet och pris. Det kan vara svårt att välja när praktiskt taget varje produkt på hyllan kallar sig "Noise Cancelling Headphones." För vi är ju inte dummare än att vi kan räkna ut att inte alla kan klara uppgiften lika bra.
Därför är det viktigt att ha koll på vilka typer av brusreducerande hörlurar som finns där ute, och hur mycket man vill spendera för att kunna kliva in i en behaglig och rofylld koncentrationssfär, som vi alla i grunden längtar efter ibland, oftare än vad vi är villiga att erkänna.
Läs här om vad som är värt att leta efter, och varför både hörlurarnas design och den inbyggda avancerade tekniken har så stor betydelse - och viktigast av allt: Vilka hörlurar eller headsets passar dig bäst och vilka bör du undvika att köpa?
Passiv brusreduktion: In-ear eller on-ear hörlurar?
Den passiva brusreduceringen i ett headset betyder enkelt beskrivet hur mycket brus som blockeras tack vare material och design. Föreställ dig att du håller en bräda för öronen för att slippa buller. Bara mer bekväm. Och med musik. Det fungerar mycket bra för att blockera höga och plötsliga ljud, såsom röster, pip, tut, ring, dunk och bang.
Olika design ger olika upplevelser och ljudbild, så fundera först på vad du föredrar att gå omkring med. Vill du att dina hörlurar sittandes i öronen, eller vill du hellre ha dem utanpå?
In-ear hörlurar
För dig som föredrar musik direkt i dina öron, kan du överväga in-ear hörlurar. De utestänger buller ganska bra bara genom att sitta i öronen, eftersom de isolerar hörselgången, så att ljud utifrån inte har luft att tränga igenom. Det är ungefär som att sätta två fingrar i öronen.
Å andra sidan spelar du musik direkt in mot trumhinnan, vilket ökar risken för hörselskador om du inte håller ljudnivån nere. Det krävs dessutom ett par in-ear hörlurar som sitter väldigt bra i öronen, annars faller de lätt ut eller gör väldigt ont efter bara en kort tid.
Over-ear hörlurar
Om du är mer intresserad av lurar utanpå öronen, finns det två typer du njuta av: On-ear och over-ear. Skillnaden ligger i hur öronkuddarna sitter - på öronen eller runt om öronen.
General utestänger over-ear omvärlden bättre, eftersom de bildar en isolerande skål runt öronen. Många är gjorda med speciella material som absorberar ljud, och du märker direkt hur omvärlden försvinner när du tar på dig ljudisolerade hörlurar, utan att ens behöva slå på musiken. Det är lite som att hålla sig för öronen.
Många tycker dock att det känns obehagligt med de stora, omslutande öronkuddarna, eftersom det snabbt kan bli varmt där inne, och om passformen inte är 100%, kan det börja göra ont. Speciellt på toppen av örat eller strax under öronen, där huden är mjuk och extra känslig.
On-ear hörlurar
Det tredje alternativet är on-ear, där öronkuddarna sitter på öronen. Dessa hörlurar väger oftast mindre och är väldigt mjuka och behagliga.
De utestänger dock inte alls buller lika effektiv, eftersom ljudet från omgivningen kan tränga genom mjukt skum. On-ear hörlurar kan nämligen inte sitta så hårt på öronen, ett sådant tryck skulle snabbt blir outhärdlig.
Slutsats
Om du bara har behov för lite brusredukion i headsetet, föreslår vi on-ear. De ser bra ut, sitter bekvämt och spelar generellt sett bra.
Du som verkligen vill slå ihjäl allt ljud i omgivningen, borde istället satsa på in-ear eller over-ear. Med dem på blockerar du allt snack runt om kring, eller måsarnas eviga skrik efter mer mat.
Aktiv brusreduktion: Feedforward, feedback och feed-vaddå?
Medan passiv brusdämpning effektivt utestänger plötsliga och höga ljud, så klarar den inte att hantera djupt, konstant buller lika bra. Det kan t ex vara motorljud, datorknack och fläktbrus.
Vi sitter ofta på kontor, bussar, järnvägsstationer och flygplan och vill ha rugn och ro, och här är aktiv brusreducering (hädanefter: Aktiv brusreducering [ANC]) en stor hjälp. Det fungerar enkelt beskrivet så att mikrofonen tar upp omgivande oljud och ber sedan headsetet om att spela ett motljud, som tar bort bruset. Tekniskt? Ja. Effektivt? I allra högsta grad!
Och här är anledningen till att du behöver sätta dig in i detta: Det finns tre typer av ANC: feedforward, feedback och en hybrid. De tre varianterna lyckas minst sagt mycket varierande, och kostar allt från nästan ingenting till den dyraste skjortan. Så det är en bra idé att få koll på sina krav, innan man tar på sig spenderarbyxorna.
Varför försöka förklara det med tio tusen ord utan betydelse, när du kan få James May att göra det begripligt på tre minuter?
Feedforward ANC
Hur fungerar det?
Detta är det enklaste ANC, du kan få för pengarna. En mikrofon sitter på utsidan av hörlurarna och fångar upp buller. Den sänder signalen till ANC-kretsen som sitter vid sidan av musiksignalen, innan den når högtalaren. Motljudet skickas ut tillsammans med musiken, och hörlurarna fortsätter att spela musiken ostört med ANC.
Feedforward brusreduktion fångar oljuden utanpå hörlurarna. Källa: Jabra
Fördelar
Mikrofonen fångar bruset utan att störas av musiken. Den fångar också ljudet tidigt i kredsloppet, och därför har ANC-teknologin större möjlighet att filtrera bort ljudet.
Det betyder bl.a., att du kan höra musiken, utan att ditt ANC går in och påverkar den. Därför får du ett renare musikljud än vid feedback, som fångar brus och buller senare i förloppet (se nedan).
Nackdelar
Eftersom mikrofonen inte alls fångar upp ljudet inne i hörlurarna, har den ingen möjlighet att veta om det gör jobbet tillräckligt bra. Konsekvensen? Den utgår från att allt är frid och fröjd, och fortsätter bara, oavsett om det låter bra eller inte. Det betyder faktiskt i vissa fall att den kan förstärka oljuden snarare än att dämpa dem. Mikrofonen kan t ex fånga upp vindbrus som du ju ändå inte hör under de skyddande öronkuddarna, men eftersom den fångar oljudet, kommer den att be högtalarna om att spela ett motljud. Mycket olyckligt!
Det förutsätter också att du bär hörlurarna, precis som anvisas av producenten, och gör du inte det, kommer du att börja höra märkliga ljud.
Feedback ANC
Hur fungerar det?
Istället för mikrofonen sitter utanpå headsetet, är den placerad inuti hörselkåpan. Den fångar alltså alla ljud som hörs, både från högtalaren och från omgivningen. De skickar tillbaka ljudet till ANC kretsloppet, som känner igen det oönskade bullret och skickar en motsignal till högtalaren.
Feedback brusreduktion fångar oljuden inne i hörlurarna. Källa: Jabra
Fördelar
Eftersom mikrofonen hör vad du hör, har den en större möjlighet att anpassa sig. Detta gör den enormt effektiv till att ta bort oljud i många olika situationer, och det innebär ofta att den fungerar bättre än feedforward.
Du kommer att erfara att den är bättre på att ta bort brus i flera frekvensområden (särskilt de djupa), och om du bär hörlurar på ditt eget sätt, kommer det att kompensera för det, vilket inte feedforward ANC klarar.
Nackdelar
Det kan vara komplext för ett litet stycke elektronik, att räkna ut vad som är musik och vad som är buller. I allmänhet är feedback ANC ett bra alternativ, men det är inte perfekt, och du kan inte undgå att musiken påverkas. Därför använder ANC hörlurar ofta en inbyggd equalizer, som ökar basen för att kompensera för ljudförlusten, och du får därför inte en helt "ren" musik. Ibland förbättrar det faktiskt ljudet i vissa öron, ibland inte alls.
Nåt som är ännu värre är att du kan uppleva det hög pipet, som du känner igen från när du sätter mikrofonen lite för nära högtalaren. Det krävs avancerad ingenjörskonst för att utveckla en väl fungerande feedback ANC, och minsta slarv i utvecklingen straffar dina öron.
Hybrid ANC
Hur fungerar det?
Du har förmodligen räknat ut det själv. Hybrid ANC är en kombination av Feedforward och Feedback, i ett. Mycket riktigt.
Hybrid brusreduktion fångar oljuden både utanpå och inuti hörlurarna. Det är en kombination mellan feedforward och feedback. Källa: Jabra
Fördelar
Du får alla fördelar från båda teknikerna, men i stort sett inga av nackdelarna. Brusreduceringen är mycket övertygande, och du filtrerar bort nästan allt bakgrundsljud från din omgivning.
Detta innebär att du helt ostört kan bära headsetet, lyssna på musik och leva ditt liv som du vill, var du vill. Kom bara ihåg att vara medveten om trafiken!
Nackdelar
Eftersom tillverkarna ofta vill klämma in så mycket teknik som möjligt, så kostar det också pengar. Mycket pengar. Du behöver med andra ord vara villiga att göra en extra investering i hörlurarna, om du verkligen vill leva i en perfekt ljudvärld.
För att de två teknikerna kan kunna leverera tillsammans, behöver mikrofonerna kalibreras noggrant och vara av tillräckligt hög kvalitet. Annars börjar de motarbeta varandra, och du kommer att uppleva en konstant vitt brus, som vissa av oss kan minnas från TV-apparaten när det var snöstorm på skärmen.
Slutsats
Om du önskar total isolering från omvärlden, så ska du välja Hybrid Active Noice Cancelling hörlurar. De skyddar dig effektivt från nästan alla bakgrundsljud. Hur känner du igen dem? Priset. Det är högt!
Om du inte vill leva på pasta med ketchup i en månad bara för att spara ihop till dem, och kan du leva med att lite bakgrundsljud tränger igenom, kan du nöja dig med en billigare uppsättning brusreducerande hörlurar. De har antingen feedforward eller feedback brusreducering, som fungerar bra var för sig, men som också har sina brister.
Exempel på brusreducerande hörlurar och headset
Plantronics BackBeat PRO 2
Over-ear - Feedback brusreduktion
Plantronics Backbeat PRO 2 är ett par otroligt bra hörlurar för musik, och du har inbyggd Bluetooth för att ansluta trådlöst till din mobiltelefon. De sitter lätt på öronen, så varken passiv eller aktiv brusreducering är särskilt kraftig. De kostar något mindre än hörlurar med hybrid ANC, men har minst lika bra ljud. Vi har testat kvaliteten, och vi kan definitivt rekommendera dem!
Läs mer om och köp Plantronics BackBeat PRO 2 här
Sennheiser MB 660
Over-ear - Hybrid brusreduktion
Om du vill ha kraftig bullerdämpning, är Sennheiser MB 660 den perfekta headsetet för dig. De utestänger omvärlden fullständigt, tack vare två fasta öronkåpor, som effektivt stänger in dina öron, och den extremt högpresterande aktiva brusreducerineng, med både feedforward- och feedback-teknik för att göra allt tyst omkring dig. Vi har testat det, och det fungerar! Headsetet är på grund av den avancerade hybrid brusreduceringen också dyrare än många andra brusreducerande hörlurar, men den här kvalitetsnivån kostar pengar att utveckla, och du får verkligen något för pengarna. Därför rekommenderar vi den gärna.
Läs mer om och köp Sennheiser MB 660 här
Plantronics Voyager Focus
On-ear - Feedback brusreduktion
Voyager Fokus är det mest bekväma ANC headset vi har provat. Den sitter helt mjuk och stabilt på huvudet, och musiken är förvånansvärt bra för att vara från ett headset som främst riktar sig mot professionell användning. Därför får du också en Bluetooth dongle för PC, så att du kan använda det för både musik och telefoni på din dator. Därför är det också ett bra köp för privat bruk, om du t ex vill ha ett bekvämt headset för Skype när du sitter hemma vid datorn. Den enda bristen är att du inte kan ta bort mikrofonbommen, om du bara vill använda den som ett par hörlurar på språng. Men den kan förstås fällas in, så vi tycker ändå att det är den bästa all-round lösningen.
Läs mer om och köp Plantronics Voyager Focus här
Jabra Evolve 80
Over-ear - Hybrid brusreduktion
Evolve 80 är det överlägset bästa headsetet på marknaden, när du vill utestänga omvärlden totalt för att koncentrera dig på jobbet. Designen är lite tung, men det beror på att Jabra verkligen har lagt fokus på att ge dig ett totalt skydd mot buller. Du kan använda det för både PC och mobil, eftersom det har både USB och 3,5 mm-uttag. Du kan vara säker på att du utestänger alla störningar, både när du hör musik på datorn eller när du pratar i mobilen. Headsetet är inte direkt avsett för privat bruk, så om du är ute efter en lite enklare lösning föreslår vi Voyager Focus. Men, är du trött på att bli avbruten och störd av bakgrundsljud, om du t ex arbetar i ett kontorslandskap, så är Evolve 80 den bästa lösningen. Vi rekommenderar det starkt - du kommer inte att bli besviken!
Läs mer om och köp Jabra Evolve 80 här
Plantronics Voyager 8200
Over-ear – Feedback brusreduktion
Det enda brusjreducerande headsettet för professionellt användande på marknaden, som med succé också fungerar som ett par bra Bluetooth hörlurar, är Plantronics Voyager 8200.
Headsettet använder samma mikrofonteknologi som det populära och prisvinnande Voyager 5200 Bluetooth headset, som sitter runt om det ena örat och därför bara passar till samtal.
Voyager 8200 har dessutom en slående likhet med BackBeat PRO 2, och det är inte en slump. Ljudenheterna i headsettet är nämligen de samma, så du får exakt sammma ljudupplevelse i de två modellerna.
Den aktiva brusreduktionen är inte riktigt lika effektiv som i vissa andra hörlurar eller headsets, eftersom den inte är en hybrid, men den fungerar utmärkt för sitt syfte, om du vill ha musik i öronen samtidigt. Du kan dessutom justera mellan två nivåer, om du vill ha den lite svagare.
Även om headsettet är skapat för professionellt användande, kan du också absolut använda det privat, om du t ex är ute efter ett bra trådlöst PC headset. Det med följer nämligen en liten USB dongle, så att du kan koppla det till datorn.
Du kan få Voyager 8200 i två modeller: Vit och svart.
Läs mer om och köp Plantronics Voyager 8200 i vitt här
Läs mer om och köp Plantronics Voyager 8200 i svart här
Jabra Evolve 75e
In-ear – Hybrid brusreducering
Det första in-ear headsettet som är certifierat för större softphones, och med en kvalitet och stabilitet i mikrofonen som gör att du tryggt kan använda det till dina professionella samtal med kunder, klienter och samarbetspartners.
Mikrofonen sitter diskret på sladden under höger öra, och du slipper därför ha en mikrofonarm, som för många av oss förstör lite av charmen med att kunna ta med headsettet ut i offentligheten.
ANC-magin sitter undangömt i en nackbygel, där det finns plats till både de brusreducerande enheterna och den batterikapacitet, som helst ska följa med. Headsettet är äemligen trådlöst kopplat till antingen din mobil eller din dator, och därför ska det ju laddas upp då och då. Det finns dock ström till 14 timmars aktivt användande på en enkel uppladdning.
Brusreduktionen är av typen hybrid, så du har gott om möjligheter att eliminera nästan alla oljud som omvärlden skapar i din närhet.
Det är positivt att se, att in-ears börjar att komma på banan med både ANC och med mikrofonkvaliteten. Det är något som denna typ av headset har saknat länge, och vi glädjer oss till att se, vad producenterna har att bjuda på i framtiden.
Läs mer om och köp Jabra Evolve 75e här
Letar du efter ett headset av något slag? Finn ditt perfekta headset här