Diktafon - från billig till professionell: Vad får du för pengarna

Från billig till professionell diktafon: En guide

Från billig till professionell diktafon

Man vill ju alltid vara sparsam. Men är det alltid en god idé?

Vi vet alla hur irriterande det är att köpa en elektronisk produkt enormt billigt, och så visar det sig efter en halvtimme att den är oanvändbar. Sådana köp hamnar oftast direkt i återvinningen.

Det är ju främst dina personliga behov, som avgör om du köper grisen i säcken när du ska ha en diktafon. Ska du använda den till noteringar eller mötesinspelningar? Ska du ha dina diktat transkriberade? Det kan faktiskt vara en bra idé att spara pengar och gå efter en billig variant. Men om du ska göra mer än att bara spela in idéer till dig själv, kan du plötsligt bli frustrerad över att du inte valde en bättre modell.

Vi guidar dig snabbt igenom diktafonvärlden – från billig till professionell. När du har läst färdigt, vet du mer om vilken diktafon som bäst uppfyller dina behov, så att du varken betalar för mycket eller för lite.

 


Billiga diktafoner – enkla inspelningar i fickformat

Pris: 400 – 2.000 kr.

Vad får du? En digital voice recorder som kan spara dina diktat och överföra dem till datorn.

Bäst för: Dig som ska spela in för eget bruk och inte behöver transkribera dina inspelningar till text.


Låt oss först klargöra en sak: Vi kommer aldrig att rekommendera dig att köpa en billig diktafon från en okänd producent, som ligger till ett oerhört lågt pris, men som också visar sig vara värdelös. Det är inte det vi menar med billig.

När du köper en digital inspelningsapparat för ett par hundra kronor, är det alltid en bra idé att satsa på de välkända producenterna, som bara gör diktafoner av god kvalitet. Philips och Olympus är två välkända märken, som du alltid kan räkna med ger dig värde för pengarna.

När vi nu har varnat dig för dåliga märken, så kan ändå en billig diktafon från kända märken absolut vara tillräcklig för dig, om ditt behov bara är att spela in för personligt bruk.

En enkel diktafon är inget annat än en bra mikrofon med inbyggt minne, så att du kan spara ner dina inspelningar direkt. Den gör det enkelt och smidigt för dig att spela in med bra kvalitet, och du kan spara ner ljudfiler i alla situationer. De allra flesta modeller kan överföra filerna till din dator via USB. Fördelarna med att använd en sån diktafon framför att bara spela in med mobiltelefonen är, att du har många, många fler timmars ström på en uppladdning. Du står därför inte plötsligt utan ström, och de inbyggda mikrofonerna är dessutom av mycket högre kvalitet.

Priset på en enkel diktafon beror på mikrofonens kvalitet och extra funktionalitet. Du kan till exempel få en zoom-mikrofon, som kan spela in målriktat från ett stort avstånd, eller en mötesmikrofon, som kan fånga allt i 360°, så att du får med alla röster runt bordet lika väl.

Exempel på diktafoner:

Billiga diktafoner

Ett bra exempel på en utmärkt diktafon för notat och andra personliga inspelningar är Olympus VN-541PC. Det är en förhållandevis billig investering på under 500 kr, men inspelningskvaliteten är riktigt bra. Alla extra features är bortskalade, så därför kan du få den till ett lågt pris.

En annan diktafon från Olympus, deras DM-720 har lite mer att erbjuda. Den har t ex en extra mikrofon, som är anpassad för att kunna spela in från större avstånd. Fördelen med det är att du kan ta med den till bl a föreläsningar eller föredrag och fånga hela sessionen i ultrahög kvalitet. Du får också stereomikrofoner, som fungerar fantastiskt till intervjuer och samtal.

Philips har utvecklat den ultimata diktafonen för möten, där du med i paketet får en mötesmikrofon, som du kan ställa mitt på bordet och dokumentera allt till protokollet. Diktafonen, som heter Philips DVT8010, har dessutom också en långtgående mikrofon för föreläsningar och den kan spela in i bästa ljudformat i stereo - ett perfekt sätt att spela in intervjuer på. Det är helt enkelt en ultimat allround diktafon och kan definitivt kallas för en bestseller.

Läs mer om eller köp Olympus VN 541PC här

Läs mer om eller köp Olympus DM 720 här

Läs mer om eller köp Philips DVT 8010 här


Uppgradera till semi-pro diktafoner

Pris: 2.000 – 5.000 kr.

Vad får du? En slitstark diktafon med bättre möjligheter att redigera i diktatet. Dedikerad software till datorn, som hanterar diktaten professionellt med transkribering och arkivering.

Bäst för: Dig som arbetar i ett litet företag och behöver dokumentation och behandling av diktat – eventuellt transkribering och arkivering av akter. Du dikterar kanske inte dagligen, men gör det dock då och då.


Om du använder diktering till lite mer än bara för eget bruk, bör du överväga att kika på de enheter som är mer professionella, men fortfarande till ett bra pris.

Du får nämligen en hel del fler användbara verktyg, som gör din dag både enklare och mer effektiv.

I motsättning till de billigare diktafonerna får du:

Möjlighet att redigera i dina inspelningar, så att du både kan lägga till och radera delar mitt i diktatet. Därför kan du ganska enkelt rätta dig själv utan att behöva börja om från början.

En enhet byggd med en enorm tålighet, så att du inte upplever att den går sönder i händerna på dig mitt i en viktig inspelning.

Dedikerad software till dina diktat, så att du både kan redigera och prioritera dem på din dator. Om du har en sekreterare kan du skicka diktaten direkt till transkription och arkivering.

Exemplel på diktafoner:

Semiprofessionella diktafoner

Olympus står bakom en enormt prisvärd diktafon, DS 2500. Den har mång goda funktioner, som vi nämner ovan. Du kan redigera i dina inspelningar, och huset är byggt i hållbar metall. Den levereras med ett litet softwarepaket, som gör det enkelt för dig att även hantera dina diktat på datorn.

Philips har gjort en fantastisk serie av slitstarka och användarvänliga diktafoner, där vi kan nämna DPM 6000 och DPM 7000 som två bra exempel. De är byggda i rostfritt stål, och har en användarvänlig färgdisplay som gör hanteringen oerhört enkel.

Skillnaden mellan dem är, att det på sidan av DPM 6000 finns en rad tryckknappar som du styr dina inspelningar med, medan DPM 7000 är utrustad med en skjutknapp, som du drar upp och ner i stället. Du har därför möjlighet att själv välja din diktafon utifrån vad som passar bäst för dig.

Läs mer om eller köp Olympus DS 2500 här

Läs mer om eller köp Philips DPM 6000 här

Läs mer om eller köp Philips DPM 7000 här


De allra bästa diktafonerna för den professionella användaren

Pris: 3.000 – 6.000 kr.

Vad får du? En slitstark diktafon med utökade redigeringsmöjligheter och fullt professionell software, som kan hantera automatisk överföring och kryptering av diktat, så att du snabbt, enkelt och säkert kan få dem transkriberade och arkiverade hos sekreteraren.

Bäst för: Dig som dikterar dagligen och har behov för ett effektivt workflow, som automatiskt vidarebefordrar dina färdiga diktat till transkribering och arkivering.


Om du ska använda diktafonen som ditt dagliga arbetsredskap, och du vill ha en snabbare och mer effektiv arbetsprocess, när dina diktat ska skickas vidare, har du användning av en professionell lösning. Här går både diktafon och software hand i hand, så att ditt dagliga arbete kan fungera friktionsfritt, vilket förbättrar både produktiviteten och arbetshumöret!

Alla professionella diktafoner spelar in i den allra högsta standard, så du kan redigera, prioritera och kryptera dina diktat.

Som tillbehör medföljer en docking station, så att du enkelt kan koppla diktafonen till din dator. Den överför dina diktat till datorn och håller diktafonen uppladdad så att du inte behöver bekymra dig över strömnivån.

Den allra största fördelen är det professionella softwarepaketet som hjälper dig att bilägga både kommentarer och filer till dina diktat. Du kan dessutom sätta upp både automatisk email- eller ftp-överföring av dina färdiga filer till en eller flera sekreterare, som kan sätta igång med transkription och arkivering.

Ett riktigt strömlinjeformat arbetsflow kan ofta göra en stor skillnad och spara mycket pengar för verksamheten.

Exempel på diktafoner:

Professionella diktafoner

Olympus har med deras DS-5500 skapat en diktafon som är kompatibel med riktigt många äldre versioner av software och docking-stationer. Därför är diktafonen fortfarande kvar på marknaden, men det allra bästa valet är deras DS-7000, som är en av de mest populära professionella diktafonerna på världsnivå.

Det beror på en bred funktionalitet, god användarvänlighet och ett effektivt arbetsflow, särskilt för mindre företag. Den långa batteritiden gör att du kan ta med diktafonen överallt, och den överför automatiskt diktaten när du sätter den i docking-stationen.

Philips DPM 8000 är helt på nivå med Olympus DS-7000, och de har många funktioner gemensamt. Det är därför helt upp till personliga preferenser, om du väljer Olympus eller Philips. De är bägge två det ultimata du kan få inom diktering - det blir inte bättre. Så du behöver egentligen inte leta längre nu!

Läs mer om eller köp Olympus DS 5500 här

Läs mer om eller köp Olympus DS 7000 här

Läs mer om eller köp Philips DPM 8000 här


Serverbaserad diktering – det sista steget

Det kan vara en fördel för större företag att upprätta en serverbaserad lösning, där dikteringssystemet styrs centralt. Du effektiviserar speciellt underhållet, och ni har möjlighet att vara många användare på samma nätverk samtidigt.

Detta är en skräddarsydd överbryggning till professionell diktering för större firmor. Du behöver därför alltid en dikteringsexpert, som kan assistera vid uppsättning och underhåll.


Vi hoppas vi har gett dig underlag för att välja den diktafon som ger dig mest mervärde i vardagen. Lycka till med din diktering! 



Du kan också läsa mer om diktafoner i vår diktafon-guide här



© 2018 Zinuss.