Hur bär du ditt headset?

Headset bärstil - Hur bär du ditt headset?

Hörlurar och headsets finns numera i alla tänkbara färger och former. Allt från en liten, osynlig öronsnäcka som gör att du ser ut som en spion, till stora öronkuddar som du täcker över öronen, liksom hörselkåpor med inbyggd musik. Och allt däremellan, inklusive headset med kattöron och inbyggt RGB-ljus.

Att kalla urvalet för brett skulle nästan vara en underdrift, eftersom utbudet av headsets och hörlurar är nästan oändligt. Vi vill därför hjälpa till med vår kunskap och koka ner det till tre typer, så att du kan få en liten överblick. För det viktigaste att ta ställning till när du ska välja ett headset, är om du vill ha det i ditt öra eller utanpå.

Ett headset som sitter inuti örat kallas ofta för in-ear headset, och de som sitter utanpå örat kan delas upp i medelstora headset, som sitter direkt på örat, on-ear, och de stora öronkåporna som sitter runt om örat, over-ear, eller också kallade around-ear.

Vi förklarar här vad skillnaderna är när det gäller komfort och ljudkvalitet, och vad du behöver vara medveten om.

in-ear, on-ear eller over-earIn-ear, on-ear eller over-ear, vad föredrar du?

Vilken bärstil passar dig bäst?

När du väljer ditt headset i denna djungeln av möjligheter, är den första uppenbara frågan vad du ska använda det till. Om du ofta är på språng, tränar, slappar i soffan, spelar dataspel eller har en hektisk arbetsdag på ett stimmigt kontor, så är behoven och lösningarna naturligtvis väldigt varierande.

Är du en riktig HiFi-fantast, som kräver naturligt ljud av hög kvalitet för att lyssna på musik och avskärma dig från omvärlden? Eller behöver du bara avskärma dig från ljudet omkring då och då, när du behöver fokusera på dina arbetsuppgifter? Talar du mycket i telefon och behöver avlasta dina axlar, och kräver ett bättre mikrofonljud? Eller behöver du ett lätt och flexibelt headset, som också kan följa när du utnyttjar din friskvårdstimme till en rask power walk eller ett pass på gymmet?

Valet av headset ska först och främst svara mot vad du kommer att använda det till. Men valet är inte alltid självklart, för i dag finns det faktiskt små in-ear headsets med fantastiskt ljud som passar perfekt för spel och musik, och stora tunga over-ear headsets som kan vara din bästa vän på långa flygningar.

Så för att hjälpa till, ger vi en lite mer grundlig genomgång av dina alternativ: in-ear, on-ear och over-ear. Följ med här:

In-ear headset

Om du vill låta ljudet strömma rakt in i öronen, eller om du vill ha lättpackade, transportabla och diskreta öronproppar, så ska du läsa detta noga.

In-ear är de minsta öronpropparna och öronsnäckorna som du ser många av dina medmänniskor springa runt med. De är ofta så små att du kan sätta dem inuti örat utan stöd utifrån, och därför är de lätta att stoppa i fickan eller i väskan när du inte använder dem. De är också populära att ta med sig ifarten, och nästan alla kan anslutas till mobiltelefonen, antingen via en 3,5 mm jackstick eller trådlöst via Bluetooth.

Den klassiska sladdhärvanDen klassiska sladdhärvan, slipp den genom att välja ett trådlöst headset.

Typer av in-ear

De finns i princip två typer av in-ears: Hörlurar som ofta kallas ”earbuds”, som är en hård plastbit, som ligger i ytterörat precis utanför hörselgången, och de som kallas "riktiga" in-ears, som är en mjuk gummipropp, du sticker in i öppningen till hörselgången.

In-ears varianterIn-ear headsets som ligger löst i örat, eller proppar i hörselgången

Dessa riktiga in-ear headsets börjar bli det mest populära headsetet på marknaden, och vi ser mindre och mindre av de hårda öronsnäckorna. Det finns en anledning till det. De har oftast bäst ljud och komfort, och de skärmar av för ljuden från omvärlden mycket bättre. De kostar oftast lite mer, men de flesta av oss har lyckligtvis möjlighet att lägga nån extra hundring för att få en markant bättre ljudupplevelse.

En annan populär variant är öronkroken som du sätter bakom örat. Det förstorar oftast själva headsetet med hundratals procent, men där du förlorar något i modern minimalism och diskret utseende, vinner du mycket mer på stabilitet. Öronkrok är helt enkelt överlägset bäst för att få headsettet att sitta på plats. Därför ser t ex många fitnessheadset ut så här, för annars är det svårt för en sån liten elektronisk manick, att inte ge upp och falla till marken när du gör 30 burpees på under två minuter.

Vissa varianter av in-ears har det som vi brukar kalla för vingar på öronproppen, som sticker upp mot ytterörat och spänner fast hörlurarna.  Vissa fitnessheadset har också denna vinge om du inte vill ha öronkroken.

Slutligen finns det förstås också möjlighet att helt slippa sladden och gå trådlöst. Flera kämpar om kunderna och har utvecklat ett koncept som de kallar "true wireless". Det betyder att hörlurarna reducerats ner till två små hörapparat-liknande bitar som du sätter i öronen. Det behövs ingen sladd, vilket är tilltalande för många.

Under de senaste åren har en ny typ av in-ears kommit till marknaden, så kallade neckband headsets eller neckbuds. De har en liten nackbygel som gömmer aktiv brusreducering och extra hårdvara för att hantera ljudet i både hörlurar och mikrofoner. Därför får du mycket hög kvalitet i både musik och samtal, och den enda kompromissen är att du behöver hänga en liten bygel runt nacken.

In-ear headset med nackband, Jabra 6200 UCIn-ear headset med nackbygel, Plantronics Voyager 6200 UC

Fördelar och nackdelar

In-ears är som tidigare beskrivits, först och främst diskret och oerhört lätt att packa ned och upp på en sekund. Du måste bara vara beredd på att sladdtrassel förekommer! Om du nu inte skulle välja att gå all in med trådlös design och kanske till och med investera i en uppsättning "true wireless" hörlurar.

För att dina in-ears ska leva upp till förväntningarna, behöver du vara extra medveten om passformen. Det finns några saker du ska ta hänsyn till för att undvika de värsta misstagen. Vi kommer tillbaka till dessa senare.

Ett av de vanligaste klagomålen från in-ear-användare är komforten. Det är mycket vanligt att man får lite ont i öronen efter ett tag. Om du inte hittar ett par som verkligen passar kan det vara en trist upplevelse efter ett par timmar, så de passar oftast bäst för kortvarigt användande.

En sista sak är hygienen. Öronkanalen är en varm och fuktig plats med goda tillväxtförhållanden för alla slags mikrobiella livsformer, om de bara får chansen. En in-ear hörlur är ett främmande element som du sticker in i öronkanalen, och den kan bära med sig allsköns smuts och bakterier från väskan, fickan eller bordet. Det kan bli en ganska skitig upplevelse om du inte är noggrann med att rengöra dem. Öronvax, döda hudceller, bakterier och även svampar kan bli till ett problem om du har otur. Så var noga med att desinficera dem emellanåt!

Vad letar du efter?

Om du köper en ny mobiltelefon får du ofta en uppsättning öronproppar som ingår i paketet. Vi rekommenderar dig nästan att lägga tillbaka dem i lådan direkt, såvida du inte är helt ointresserad av ljudkvalitet, eller om du absolut inte har råd att köpa ett annat headset. Öronpropparna är sällan bekväma, så de gör ont efter en kort tid i öronen, och ljudet kan, för att uttrycka det milt, vara mycket tvivelaktigt.

Det gäller särskilt för in-ears att ljud, komfort och brusreducering hänger ihop. Detta beror på att du med en perfekt passform effektivt utestänger luften utanför. Ljudet från omgivningen kan inte passera öronproppen, och de goda ljudvågornas energi går inte förlorad i omvärlden. Därför får du en helt annan upplevelse av kvalitet genom perfekt passform, medan även de dyraste in-ears kan låta som billigt skräp, om de inte sitter ordentligt.

En perfekt passform innebär dessutom att du faktiskt inte behöver spela musik så högt, så du slipper riskera att skada din hörsel. På samma sätt som att en skarp kniv betyder färre olyckor än en slö, kommer ett in-ear-headset med bra passform att minskar risken för hörselskador, helt enkelt för att du vill ställa in musikvolymen lite lägre.

När du köper in-ears, rekommenderar vi därför att du satsar på ett headset som erbjuder flera alternativa storlekar på öronpropparna. Du har sällan möjligt att prova dem, även om du handlar i en fysisk butik. Detta beror på hygienaspekten - när du har haft headsettet i ditt öra, är det ditt för alltid. Det finns ingen som gillar att dela öronvax!

Till musik

Om du vill höra på musik när du är på språng, välj ett par HiFi in-ears med gummiproppar, och kompromissa inte med priset. De allra flesta in-ears kan inte klara att ge dig den ultimata kvaliteten i detaljerna till dig som är audiofil, men om du bara vill ha ett bra, rikt ljud så täcker de behovet mer än tillräckligt.

Om du vill ha lite motivation till träningen i form av svettiga rytmer, bör du överväga in-ears med öronkrok eller vingar, som är speciellt utformade för träning. De sitter bättre och är mer motståndskraftiga mot vatten, damm och stötar, så att de faktiskt kan klara ditt träningspass lika bra som du gör.

Till samtal

Men om du vill använda ett headset för dina mobilsamtal på språng, och musik spelar mindre roll för dig, kanske du kan satsa på en öronsnäcka för ett öra. Med detta headset får du oftast det bästa samtalsljudet, eftersom de har en liten mikrofonarm som gör din röst så tydlig och klar som möjligt, medan vindbrus och bakgrundssnack filtreras bort.

Till allt

Om du vill ha lite av det hela kan det vara värt att överväga ett så kallat neckband headset, som ger dig några av fördelarna med de större hörlurarna, till exempel aktiv brusreducering, men där du ändå sätter dem i öronen.

Se dock till att du undersöker dem ordentligt innan du köper dem. Det är vår viktigaste råd. Det kan faktiskt kan vara svårt, om inte omöjligt, att försöka byta ett in-ear headset, eftersom det från det ögonblick det kommer i kontakt med hörselgången blir osäljbart på grund av högt ställda hygienkrav.

In-ears med öronkrokMed in-ears kan du vara uppmärksam på din omgivning, samtidigt som du pratar i telefon.

Några exempel på bra in-ear headsets:

Plantronics Voyager 6200 UC

Jabra Evolve 75e UC

Sennheiser Presence UC


On-ear headset

Ett annat alternativt är on-ear, där headsettet spelar ljud genom öronkuddar som är placerade utanpå öronen. Dessa headsets sitter stabilt på en huvudbygel, och är oftast gjorda av mjukt och komfortabelt material, såsom t ex skum och läder.

Typer av on-ear

Det är inte så stor skillnad på hur on-ear sitter på öronen. Vissa headset är större än andra, och vissa material kan vara lite lyxigare än andra. Det vanligaste är att öronkuddarna är gjorda av antingen skum eller konstläder, där läder är lite dyrare, men också bekvämare.

Det kan också finnas olika varianter av bärstil. Det vanligaste sättet att bära on-ears är den välkända huvudbågen som sitter ovanpå huvudet. Men du kan också hitta ett urval av neckbands, som passar bra till dig som går med hatt eller har en avancerad frisyr, och dessutom kan du också hitta on-ears som sitter på en öronkrok bakom örat.

Fördelar och nackdelar

Ett on-ear headset släpper igenom lite bakgrundsljud, så att du inte känner dig helt isolerad från omvärlden. Därför passar det bra i en miljö som inte är så störande att du vill bryta all kontakt, till exempel på ett lugnt kontor eller där hemma. Men du kan inte förvänta dig att de stänger ute alla oljud totalt, så om det är mycket avancerad brusreduktion du letar efter, så föreslår vi att du hoppar ner till over-ear.

On-ear headsets av hög kvalitet är utformade för att inte trycka för hårt på öronen, eftersom ett sådant tryck blir outhärdligt efter en lång arbetsdag.  För den som inte bär örhängen, har on-ears en stor fördel i sina mindre utföranden, särskilt i förhållande till over-ears. Fördelen är luftgenomströmningen du får till öronen. De känns sällan särskilt varma, även om du bär dem i flera timmar i sträck.

Vad letar du efter?

On-ears är för dig som föredrar att inte ha ett främmande element i öronen, men som fortfarande föredrar minimal design och enkel mobilitet i ditt headset. De tar inte så mycket plats, de är lätta att packa ned, och de är ofta estetiskt designade så att du inte ser ut som en astronaut när du har dem på, vilket ibland är fallet med stora over-ears.

Den största skillnaden mellan olika on-ears ligger i huruvida de är avsedda för musik eller telefonsamtal. För om du behöver använda headsetet för samtal, kan du inte undgå en mikrofonarm som placerar mikrofonen framför munnen. Du bör också överväga om du föredrar att utestänga en del ljud utifrån. Eftersom brusreduceringen genom materialen inte är så kraftfull i en on-ear modell, kan det vara en idé att leta efter en modell som erbjuder en valfri aktiv brusreducering. Vanligtvis kostar de lite mer, eftersom tekniken är dyr, men i gengäld får du mycket hjälp med att utestänga alla de ljud som inte själva öronkuddarna kan filtrera bort.

On-ear på huvudbygelMed ett bra on-ear headset kan du höra musik i stereo, utan att mista uppmärksamheten på din omgivning.

Till musik

Du är inte så beroende av en perfekt passform för att få det idealiska ljudet, och om du brukar få ont i öronen av in-ears, rekommenderar vi definitivt ett on-ear headset. Som sagt är de vanligtvis ganska mobila, men de tar naturligtvis fortfarande mycket mer plats än in-ears som du kan stoppa i fickan.

On-ears lider verkligen inte av dåligt ljud, i motsats till vad många verkar tro. Ljudkvaliteten beror alltid på tillverkarens skicklighet och budget för att konstruera mekaniken bakom, och orsaken till dåligt on-ear ljud i många hörlurar, är att det helt enkelt är billigare modeller. Men om du undersöker saken närmare, kan du få ett rikt och naturligt ljud till ett överkomligt pris. Därför är on-ears ett bra headset för den dagliga underhållningen, både hemma, på tåget och på kontoret.

Till samtal

De flesta människor tänker på just on-ears, när de hör ordet headset. Utbudet av samtalsmodeller är stort, och det finns många varianter från de allra billigaste, till verkligt professionella modeller med exceptionell samtalskvalitet.

Gemensamt för nästan alla on-ears, är mikrofonarmen, vilket gör att många endast använder dem på kontoret, vilket är förståeligt. Därför är de flesta headset av denna typ också speciellt konstruerade för röstsamtal där hörlurarna är utformade för att återge telefonröster.

Men on-ears är bekväma att bära i många timmar och de är lätta att ta på och av. De är därför perfekta för kontor och kundtjänst, men även när du bara sitter hemma och vill prata via Skype med bättre ljudkvalitet än den inbyggda datormikrofonen.

Tänk på vad du behöver ditt headset för. Om du vill ha en lång räckvidd rekommenderar vi att du letar efter ett trådlöst DECT-headset. Dessa ligger dock i en lite högre prisklass, och därför kan ett headset med sladd vara rätt om du oftast sitter vid datorn eller telefonen.

Till allt

Som sagt finns det några alternativ för dig som vill ha både bra musikljud och professionella samtal, och de har alla en mikrofonarm som oftast kan fällas ut, och de kan tas med överallt, även i bussen.

Både Jabra och Plantronics har gjort kontorsheadsets med Hi-Fi-ljud, vilka ger en utmärkt musikåtergivning. Vissa av dem är till och med trådlösa, och du även kan ansluta dem till din mobil. Därför kan du lätt använda dem som hörlurar medan du arbetar, och därmed utestänga en del ljud från omgivningen.

Några exempel på professionella on-ear headsets:

Plantronics Voyager Focus UC MS

Jabra Engage 75 Stereo

Sennheiser MB Pro 1


Over-ear Headset

Over-ear headsets, även kallade around-ears, har en större yta, och öronkuddarna sitter runt om och innesluter hela örat. Detta gör att de kan rymma större ljudelement, vilket ger potential för ett bättre och bredare spektrum i musiken. Det kan skapa en perfekt miljö för detaljerade och färgrika ljudbilder. De mest populära exemplen på over-ear hörlurar och headsets används t ex också till high-end musikstudios och dataspel.

Typer av over-ear

Over-ears kan delas upp i två huvudkategorier, beroende på hur ytmaterialet är: Closed-back, där bakstycket är stängt och håller ljudet från omvärlden borta, och open-back, som öppnar sig för omvärlden.

De flesta av hörlurarna du stöter på är stängda, closed-back, vilket beror på att de flesta av oss vill ha den effektiva ljudisoleringen de erbjuder. Vissa modeller använder också ANC- tekniken för att ta bort det omgivande bruset nästan helt. Många görs med speciella material som absorberar ljud, där du direkt kan märka hur omvärlden försvinner, bara du tar på dig ett ljudisolerade over-ear headset. Innan du ens har tryckt på shuffle i spellistan.

Open-back är oftast de hörlurar du använder hemma och där du är ensam. De släpper ut mycket ljud till omgivningen, så alla runtomkring kan följa med i din spellista och lära känna din musiksmak. Detta beror på att de är utformade för att ge dig en känsla av rymd när du lyssnar på musik.

Fördelar och nackdelar

Over-ears har alla förutsättningar att återge musik otroligt rikt, men tyvärr på bekostnad av en lite otymplig storlek och därmed minskad mobilitet. Många av dem är ärligt talat verkligen några stora klossar, och de kan hänga lite väl tungt på huvudet.

Många upplever också att de kan kännas tryckande att ha på huvudet i många timmar i sträck, eftersom vikten pressar och det kan kännas fuktigt och varmt runt öronen. Detta gäller särskilt för sluten design som stänger av ventilationen så att du inte kan bli av med kroppsvärmen.

Hörlurarna är lite svåra att passa ner i resväskan, men å andra sidan får du inte bättre avskärmning från ljud omkring dig, speciellt om du investerar i ett par med aktiv brusreducering. Bullerreduktionen i allmänhet varierar kraftigt från modell till modell, men de bästa hörlurarna utestänger nästan alla bakgrundsljud, inklusive det ständiga flygbullret.

Om du bara vill lyssna på musik där hemma, kan du överväga att leta testa ett par open-back. Dessa är dock extremt olämpliga att ta med sig ut på stan, eftersom de spelar nästan lika högt för omvärlden som de gör för dina öron. Dessutom gör den öppna designen dem mer mottagliga för yttre fukt som kan tränga in och förstöra elektroniken. De är därför som ett par dyra mocka-skor: Håll dem långt borta från regnet!

Vad ska du kika efter?

Om du lyssnar mycket på musik och letar efter ett headset med riktigt bra ljudkvalitet och passform, är ett headset som täcker dina öron det absolut bästa valet. De är lite större och väger lite mer än on-ears, men du får förstklassigt ljud som toppar allt annat. Så om du är en musikälskare som prioriterar ljudet och du vill skydda dig själv från ett bullrigt kontor, så är det ett uppenbart val.

För att isolera dig själv helt, välj ett headset med aktiv brusreducering. Det finns flera teknologier, och de bästa av dem kostar en hel del, men å andra sidan är det effektiva. Om du hittar ett headset som annonserar med Hybrid ANC, förvänta dig en mycket effektiv minskning av allt bakgrundsbrus. Läs mer om olika typer av brusreducering här.

Gaming kontrollEn luttrad gamer vet hur viktigt det är med både bra högtalare och mikrofon.

Om du letar efter ett spel-headset, så ska du vara särskilt uppmärksam på mikrofonen. Många gaming headset producenter tillverkar hörlurar med ett bra levande ljud, men enligt många erfarna spelare tenderar mikrofonerna att fungera mindre bra. Dessutom är surroundljud en viktig funktion i ett gaming headset.

Till musik

Om du behöver använda hörlurarna hemma, och inte är rädd att störa katten, rekommenderar vi definitivt att du letar efter ett open-back headsset. För det första ventilerar de bättre så att du inte får det hett om öronen. Och rymdkänslan i musiken är något mer naturlig än vad du upplever med andra typer av hörlurar.

Closed-back ger dig inte samma rymd, men å andra sidan är det bättre att ta med när du är på språng. De är något mindre bärbara än on-ears, men om du vill ha kombinationen enastående musikåtergivning och brusreducering rekommenderar vi denna typ av hörlurar.

Till samtal

Over-ear headsets för telefoni är ofta closed-back eftersom de alla fokuserar på brusreducering. Dessa headset används ofta i bullriga kontorsmiljöer där du riskerar att tappa koncentrationen på grund av konstant larm och störningar. De verkar nästan som ett slags hörselskydd.

Därför har man tyvärr också sparat in på viss mikrofonteknologi i några av dessa headset, och därför är det viktigt att läsa recensioner för att försäkra dig om god samtalskvalitet, eller fråga några experter innan du köper. Men om du investerar i ett stort headset med mikrofonarm, är du ganska säker på att få en bra samtalskvalitet.

Till allt

Under de senaste åren har vi börjat se en del headsets, som har gjort sig av med mikrofonarmen helt, men utan att förlora mikrofonljudets kvalitet. Sennheiser och Plantronics har kommit ut med var sitt headset, som utlovar professionell samtalskvalitet trots en borttagen mikrofonarm. Det är bara en fråga om tid innan fler producenter erbjuder det samma, eftersom potentialen hos ett sådant headset är god. Du har plötsligt en enhet som du kan använda både privat och på jobbet, vilket mikrofonarmen tidigare har hindrat. Headset på dagen, hörlurar på natten!

Over-ear headsetByt med hjälp av ett over-ear headset ut ljudet av jetmotorer mot din favoritmusik, och luta dig tillbaka.

Några exempel på bra over-ear headsets:

Plantronics Voyager 8200 UC

Sennheiser MB 660 UC

Jabra Evolve 80

Konklusion

Så nu är du förhoppningsvis lite närmare ett beslut om vilket headset du borde ha? Det är naturligtvis fortfarande inte helt lätt, och ibland måste man antingen kompromissa eller bara har några olika slags headset att välja mellan, beroende på vad du behöver dem till.

Därför är vår rekommendation att du har ett bra on-ear headset med en bra mikrofon när du jobbar. Och så ett in-ear headset av god kvalitet, som du tar med när du är på språng. Och så ett set over-ear hörlurar av exceptionell kvalitet för hemmabion.

Men jo, vi säljer dem ju också, så det kan inte vara ett särskilt överraskande råd!



© 2018 Zinuss.