Jabra Engage headsets: Ren ingenjörskonst i öronen

Jabra Engage DECT headset serien

Jabra Engage DECT headset serien

”If it ain’t broken, don’t fix it.”
Det är en av de mer pragmatiska sägningar vi har hört från den amerikanska kontinenten. Och denna pragmatik har det danska företaget Jabra valt att anamma. Men nu har de valt att lansera en ersättare för deras gamla headset PRO 9400, det populära och effektiva trådlösa headsetet som används världen över i callcenter och andra kontor som pratar mycket i telefon.

Och det är naturligtvis en välkommen nyhet. Jabra PRO 9400-serien har varit ett av de mest populära headseten sedan den kom på marknaden 2009. Det säger oss något, att det först nu är dags för en ersättare. Med anslutning till både PC, mobil och fast telefon, ett stort urval för maximal flexibilitet, och en räckvidd på upp till 150 meter, så har det förstås varit svårt att följa upp succén med någonting som verkligen är ännu bättre.

Så det finns verkligen något att leva upp till, men nu har Jabra äntligen valt att avslöja ersättaren. Det nya hjärtebarnet kommer i sex nya modeller, och har fått namnet Jabra Engage.

Och namnet är mycket passande, då Jabra under processen har engagerat cirka 40 ingenjörer i över 115 000 timmar, för att skapa något helt nytt och ännu bättre. Det är över 13 års arbete totalt, eller drygt fyra månader per ingenjör om de inte behöver sömn, mat, socialt liv eller något annat under dygnets 24 timmar. Med andra ord har Jabra arbetat länge och engagerat, och har förutom sex nya headsets dessutom lyckats ta fyra unika patent i processen.

Vi kastar oss över serien och analyserar den grundligt. Vad är egentligen skillnaden mellan modellerna, och vad har verkligen förbättrats sedan PRO 9400 kom ut 2009, finanskrisåret då Barack Obama blev president, Marlena Ernman lyfte in operan i Melodifestivalen, och Usain Bolt sprang 100 meter på 9,58 sekunder?

Vi kikar närmare på de nya Jabra Engage-modellerna.

2009 var ett år med finanskris och andra omvälvande händelser. Vissa glömde vi snabbt, andra lever kvar. 


Två serier i en

Engage-serien är faktiskt inte bara en utan två serier: Engage 65 och Engage 75. Den förra är en litenbror, medan den senare har en komplett pall av funktioner och anslutningar. Bägge serier finns i tre modeller: Mono, Stereo och Convertible. De erbjuder alltså totalt sex modeller, så det borde täcka de flesta behov.

Gemensamt för alla sex modeller är att headsetet ansluts till en basstation, som du ansluter till dina andra enheter. Headset och bas pratar med varandra med hjälp av den smidiga DECT-teknologin, vilket har många fördelar gentemot Bluetooth. Det kan du läsa mer om här.

Engage 75 har dock inbyggd Bluetooth i basen som en extra bonus, så att du också kan välja att ansluta din mobiltelefon. Dessutom har basstationen utrustats med ytterligare trevligheter, såsom en LED-display, och annat smått och gott.

Vi granskar varje serie mer detaljerat. 

Engage 65

Om du vill slippa luren, inbyggda mikrofonen i datorn, och framför allt sladdar, men inte behöver ha ditt headset anslutet till mobiltelefonen, så har du hittat din partner i Engage 65.

Headsetet kan anslutas till både dator och fast telefon samtidigt, och du kan röra dig upp till 150 meter från basen. Det motsvarar ungefär en och en halv fotbollsplan, eller över 600 liter mjölk om du lägger kartongerna på rad.

Om dörren till kopieringsrummet går i baklås och telefonen ringer, kan du enkelt ta emot samtalet med svarsknappen på headsetet. Har du tur är det en kollega som har saknat dig, och kan komma och öppna dörren. Och om du sitter på din plats, och känner dig lite lat när telefonen ringer, så har du samma kontroller på basen, om du föredrar det.

Serien kan delas in i tre modeller: Engage 65 Mono, som har en enkel hörlur och huvudbygel, Engage 65 Stereo som har hörlurar på båda öronen, också på en huvudbåge, och till sist Engage 65 Convertible, som är en diskret modell med en öronkrok, och som väger endast 18 gram.

Jabra Engage 65 MonoJabra Engage 65 StereoJabra Engage 65 Convertible

Engage 75

Men om du har en mobiltelefon, och mycket väl kan se poängen med att använda samma headset även till det, så ska du satsa på Engage 75-serien. Den har Bluetooth i basen, som kan anslutas till inte bara en utan två mobiler samtidigt. Och för att göra det riktigt enkelt så har den inbyggd NFC, så det enda du behöver göra är att hålla telefonen mot basen, så är de ihopkopplade.

Men det räcker inte. Utöver möjligheten att ansluta din mobil eller surfplatta, kan du via en extra USB-kontakt ansluta två datorer eller en USB-telefon. Det finns också en analog kontakt för fast telefon, vilket innebär att du kan ansluta totalt fem enheter samtidigt. Så vi vågar lova, att det täcker mer än vad de flesta behöver.

Basen har också fått ett antal ytterligare funktioner, t ex en tydlig LED-display, en praktisk digital klocka och en inbyggd meny som gör att du kan anpassa och justera mycket mer utifrån dina personliga behov.

Engage 75 kommer precis som 65-serien i tre olika modeller: Engage 75 Mono med en hörlur, Engage 75 Stereo med två, och till sist Engage 75 Convertible med enöronkrok, som är betydligt mindre.

Det finns dock ännu fler anpassningsmöjligheter i paketen. Mono-headsettet levereras förutom huvudbygeln dessutom med en extra nackbygel, så att du kan hålla frisyren intakt, och Engage 75 Convertible lever helt upp till sitt namn genom att ge dig två olika storlekar på öronkrokarna, en nack- och en huvudbåge med på köpet, så du kan ändra headset-stil som andra byter underkläder. En ny fräsch look varje dag.

Jabra Engage 75 MonoJabra Engage 75 StereoJabra Engage 75 Convertible


Engage vs. PRO 9400

Trump har ersatt Obama, många operasångare har passerat revy i ESC, och Usain Bolt har fortfarande världsrekordet efter 19 år. Så, hur klarar sig PRO 9400 mot den nya uppstickaren Engage? Vad är egentligen skillnaden? Vi vet att frågan har gnagt i dig sedan första meningen. Här kommer svaret du väntar på:

Anslutning

Först och främst har Jabra med Engage 75-serien satt en helt ny standard för, hur enkelt och smidigt du kan ansluta ditt DECT-headset med alla dina enheter, samtidigt. PRO 9400-headsetet hade upp till tre anslutningar, men nu kan du motivera din uppgradering med att du kan ansluta ditt headset till hela fem enheter. Två via Bluetooth, två via USB och en analog för fast telefoni.

NFC i basen gör det också lättare för dig att med en liten beröring ansluta telefonen, så du slipper den oändliga parningsdansen, som en annan paradisfågel.

Naturtrogen scen för parningsförsök mellan två Bluetooth-enheter utan NFC.

Ljud

Jabra har också lyckats ge både mikrofonen och högtalarna en ordentlig skjuts. Ett tecken på hög ålder hos PRO 9400-serien är ljudfrekvenserna för musik. De går bara från 150 Hz och upp till knappa 7000 Hz. Det mänskliga örat kan trots allt uppfatta frekvenser mellan 20 och 20.000 Hz. Så det finns alltså drygt 13.000 små, fina frekvenser i toppen som vi inte kan höra, och nästan hela basen försvinner. Vi mister många detaljer och ljuder blir minst sagt lite burkigt.

Burkigt ljudBurkigt ljud är inte längre ett nödvändigt ont. Andrzej Karpiński, “Ucho Van Gogha”, 1994

Den nya Engage-serien kan spela mellan 40 och 16.000 Hz, vilket måste sägas vara något av en förbättring. De passar därför mycket bättre för musik och streaming, speciellt om du använder stereomodellen.

Mikrofonen presterar också lite bättre i den nya serien. PRO 9400 gick också bara från 150 Hz till 7000 Hz, men med Engage får du mycket mer för pengarna, med ett intervall på 100-10.000 Hz.

Sammantaget ger den en bättre ljudbild för både musik och samtal, vilket väsentligt ökar headsetets användbarhet.

Batteri

En tredje sak som klart har uppgraderats i Engage-serien, är batteri och laddning. Batteritiden har ökat med 30 procent, så nu kan du prata i upp till 13 timmar. Stand by-tiden har ökat med nästan 40 procent, så nu håller ditt headset i upp till 52 timmar.

Och batteritid är något vi knappast reflekterar över till vardags med Jabra Engage. Eftersom du oftast sätter headsetet i den praktiska basen när du inte använder det, så laddas batteriet upp automatiskt. Om batteriet skulle ha laddat ur efter 13 timmars konstant telefonsnack, så har laddningstiden minskats från två hela timmar till bara hälften. Så du är redo igen på nolltid. Eller, headsettet är, men du behöver en telefonpaus!

Sist men inte minst, har de nya headseten fått en inbyggd liten Busylight, som är en lampa som tänds när du är upptagen i ett samtal. Detta gör att dina kollegor tydligt men diskret kan se att du faktiskt pratar med någon, och inte bara med dig själv. Så vet de att det inte är läge att störa dig med snack om senaste avsnittet av Game of Thrones.

Den diskreta modellen med öronkrok har dock inte fått förlängd batteritid, men å andra sidan har det bidragit till att vikten har kunnat minskas, så Engage 65 och 75 Convertible väger endast 18 gram. Med tanke på enkelheten i att ladda via basen, tycker vi definitivt att det är rätt prioritering!


Nu när du och Jabra Engage har blivit formellt introducerade, kan du med hjälp av vårt praktiska flödesdiagram nedan själv hitta ett perfekt headset för just dina behov. Självklart får du skriva ut det och hänga upp det på kontorsväggen! Och vem vet; du behöver kanske inte välja ett nytt headset igen de närmaste 19 åren.

Jabra Engage headset serien: Vad ska jag välja?



© 2018 Zinuss.