Jabra

Kvalitet i utförande och funktionalitet är förstås det allra viktigaste när man pratar om headsets, liksom för de flesta produkter egentligen. Utseende och design blir kanske viktigare och viktigare för många, men även namnet kan ha stor betydelse. Inte bara i marknadsföringssammanhang, men också för att skapa en positiv känsla omkring en produkt. Eller, åtminstone inte det motsatta, som i detta exempel.

Ett namn som signalerar kvalitet, innovation, hållbarhet och exklusivitet, kan väcka intresse och skapa en positiv känsla utan att man har prövat, eller ens sett, produkten i fråga.

Men namnen kan också vara riktigt smart uttänkta och faktiskt betyda något mer än att antyda en subjektiv värdering. Olika sifferkombinationer och bokstäver kan ha en innebörd som kanske inte alla känner till. Men om man lär sig namngivningssystemet, så kan man bara genom ett modellnamn veta en hel del om produkten.

Välkommen till en liten namngivningsceremoni!

Jabras tre mest kända serier av professionella headsets är Elite, Evolve och Engage. De snyggt alittererande namnen för tankarna till styrka, kvalitet, effektivitet och nytänkande, och de har alla tre sina respektive kvaliteter. Varje serie kommer i flera olika modeller, och det är dem vi tänkte titta lite närmre på här. Säger själva modellbeteckningen oss något? Japp, Jabra är faktiskt så generösa att de redan i namnen ger oss en liten hint om kvalitet och utformning av sina headsets.

NamngivningVal av namn kan ibland vara svårt. Och ibland är det väldigt enkelt.

Ja, bra, bättre eller bäst?

Jabras headset-modeller har utöver serienamnet också en siffra mellan 20 och 90.
Headsets med modellbeteckning 20–30, betyder att det är ett professionellt headset av hög kvalitet, med alla basala funktioner du behöver för att kunna föra professionella samtal på kontoret, men utan en massa krusiduller och extra features som ingen har bett om. Ett prisvärt headset för dig som ställer krav på kvalitet, men som mest använder ditt headset t ex vid datorn, för samtal, och utan behov av vare sig avancerad aktiv brusreducering eller HiFi-ljud. Det levererar med andra ord vad du behöver, men inte mer.

Nästa nivå på kvalitetsskalan har fått modellbeteckning med siffrorna 40–60. Detta är headsets i mid-end klass, som har kvalitet och funktionalitet för riktigt professionell kommunikation på hög nivå. Om du använder headsettet mycket, och därför har behov av extra hög kvalitet och ökad hållbarhet, kommer du att uppskatta de extra finsesser som medföljer.

Jabras toppklass headsets har vidare fått modellbeteckning 70–90. Här pratar vi om professionella headsets med extremt hög komfort, top notch ljudkvalitet, brusreducerande mikrofoner, bra batteritid och flera andra ovärderliga kvaliteter för det aktiva kontoret som sysslar med någon form för kommunikation, och som värderar samtal mellan medarbetare, kunder och partners högt.    

Sladd eller trådlös frihet?

Så, vi har pratat om talen som signalerar kvalitetsnivå. Stigande siffra är lika med ökad kvalitetsnivå, det låter ju ganska enkelt och självklart, eller hur? Men nu blir det mer spännande. För att om modellnumret slutar på 0, betyder det i Jabras värld att headsettet har en sladd, dvs en ledning till USB-port på dator, eller micro-USB eller jack-stick till en mobiltelefon. Och om det slutar på 5, betyder det att headsettet är trådlöst, dvs det är utrustat med Bluetooth, eller en DECT-anslutning. Smart va?

 

Mono eller Stereo?

Mono eller Stereo, ja, det säger förstås sig självt. Vill du ha en bra hörlur på ena örat, där du kan föra klara och tydliga samtal, samtidigt som du har andra örat fritt att följa med i vad som händer runt omkring dig, och kunna prata med kolleger utan att behöva ta av headsettet? Och lyssnar du inte särskilt ofta på musik i ditt headset?  Så passar kanske mono bäst för dig.   

Och med ett stereoheadset får du i stället två öronkuddar som levererar utmärkt stereoljud, perfekt för dig som behöver fokusera och stänga ute omvärlden, och kanske också vill lyssna på musik när du ska koncentrera dig på dina arbetsuppgifter.

UC eller MS?

Till sist kan du på några modeller se ett litet UC eller MS efter namnet. Det gäller särskilt för headsetten i Evolve-serien. Och här är skillnaden mellan beteckningarna inte lika tydlig, vilket också förvirrar många.

Det hela handlar om en bit programvara från Microsoft, som heter Skype for Business. Det är en så kallad softphone, ett dataprogram som du använder för att ringa och skicka meddelanden och att ta emot samtal. Alltså en telefon på din dator.

Professionella PC-headsets är alla optimerade för dessa softphones, så att du t ex kan använda kontrollfunktionerna på headsettet, så som ljudvolym, svara/lägg på, sätt mikrofonen på mute, osv. Microsoft ger ett speciellt certifikat till produkter, som har anpassats till deras Skype for Business, och et har fått den konsekvens att Jabra har beslutat sig för att dela upp produktionen i två varianter:

UC står för Unified Communications, som bara är ett fancy sätt att säga softphone, betyder att det är kopplat till chatfunktioner och video, samt integrerat med kalender, lokaler osv. Välkommen till det 21:a århundradet!

MS (eller UC MS) är bara för Skype for Business, medan UC är anpassat för alla andra softphones. Om du är intresserad, går vi ner mer på djupet om Skype for Business certifieringen här.

Testa dina kunskaper

Dags för några exempel, för att se om vi har förstått det hela. Ett mycket populärt och proffsigt headset är Jabra Evolve 40 Stereo. Vad kan du utläsa av det namnet?

Hela Evolve-serien håller genomgående hög kvalitet och erbjuder allt du behöver för en stressig arbetsdag. Modellnumret 40 innebär att, utöver det allra mest basala, innehåller det lite extra funktionalitet, som t ex passiv bullerreduktion i form av specialdesignade öronkuddar, och en ljusindikator som tydligt men diskret visar för dina kolleger när du är upptagen i samtal. Och nollan indikerar förstås att den har en sladd, som du enkelt kopplar till dator eller mobiltelefon.

Jabra Evolve 40 StereoJabra Evolve 40 Stereo (40=mid-range kvalitet, 0=med sladd, och Stereo=två lurar, även om det inte syns på bilden.

Om vi så jämför med Jabra Evolve 75 UC, vad är skillnaden?
Här har Jabra uppgraderat Evolve 40 genom att dessutom packa in aktiv bullerdämpning (ANC) för ännu bättre ljud, dubbel Bluetooth för trådlös koppling till två enheter samtidigt, och HD Voice för kristallklara samtal. UC är anpassning till softphones förutom Skype.

Men hoppsan, där står varken Mono eller Stereo? Det är på grund av att detta headset bara kommer i en utgåva, nämligen stereo. För vad ska du med aktiv brusreducering till, om du bara har en lur på ena örat? Om det inte finns två versioner, så stryker Jabra helt enkelt den delen.

Så i detta fall kan du verkligen kan njuta av fantastiskt musikljud i HiFi-kvalitet, i stereo.

Jabra Evolve 75 UCJabra Evolve 75 UC, 70+5= topklass+trådlöst. UC= anpassat för softphones. Och varken Stereo eller Mono=detta headset finns bara som Stereo, dvs med två lurar, för musikälskaren.

Men så stiger plötsligt spänningen igen, för vi hittar också ett headset som heter Jabra Evolve 75e. Vad betyder då detta ”e” egentligen? Jo, hela Evolve-serien täcker ju in alla tänkbara behov, från de mest basala kraven på professionella samtal till avancerade högtalare för den musikälskande HiFi-fantasten.

Men utvecklingen går starkt framåt, och Jabras höga kvalitetskrav kan nu äntligen packas in i de allt mer populära in-ear headsets, som tack vare sin flexibilitet och diskretion vinner mark och ses överallt på kontor, arbetsplatser, gymmet och ute på gatan. Bokstaven ”e” stå helt enkelt för ”earplugs”, som du stoppar in i örat. Så nu vet vi det!

Jabra Evolve 75eJabra Evolve 75e, 70+5+e= toppklass+trådlöst+in-ear öronproppar.

Och, bara för att kasta in ännu en betydelsebärande bokstav, så kan vi nämna t ex Jabra Evolve 65t. Detta ”t” står i Jabras värld för True wireless. Trådlösheten är total, och dessa minimala in-ear lurar syns nästan inte alls när de sitter i öronen. Trots sitt oerhört kompakta format, innehåller de fyra brusreducerande mikrofoner, bra ljud och en räckvidd på upp till 10 meter. ”T” som i Truely unbelievable, vill man nästan säga. Men de håller vad de lovar, vi har prövat.

Jabra Elite 65tJabra Evolve 65t UC, 60+5+t=högt kvalitet, trådlöst, ja t o m "true wireless", helt utan sladd.+ UC, så att du också kan ansluta det till datorns softphone. Även om vi tycker att Evolve 65t faktiskt spränger ramarna för ett mid-class headset, eftersom både teknologi och byggmaterial borde ligga ännu högre på kvalitetsskalan.

Mindre lyckad nomenklatur

Det är också viktigt att man håller tungan rätt i mun, när man uppfinner namn till sina modeller. Det finns många exempel på namn som klingar fel, liknar nåt annat dumt ord, eller ger helt fel signaler i ett annat land eller på ett annat språk, om man nu har tänkt sig att produkten ska lanseras internationellt. Jabras Evolve, Engage och Elite kan knappast ge några felaktiga signaler eller förknippas med några negativa känslor eller värderingar. Men andra tillverkare har inte haft samma tur.

När den stora indiska biltillverkaren Tata skulle lansera en helt ny småbil, var förväntningarna förstås stora. Först verkade modellnamnet Zica vara en bra idé – tills virusepidemin briserade ungefär samtidigt. Det tog dock ett tag innan någon reagerade på namnet, men när WHO i början av 2016 larmade om det fruktansvärt farliga zika-viruset, fanns det bara en väg att gå. Viruset har klassats som ett internationellt hot mot folkhälsan, och detta vill man förstås som biltillverkare absolut inte förknippas med. Men för att undvika dålig publicitet och istället skapa en positiv buzz omkring detta misstag, valde Tata att utlysa en tävling där alla kunde vara med och rösta fram det nya namnet, som till sist blev Tiago.

Här finns mycket information att hämta om bakgrunden till andra bilnamn.

Här har vi några klassiska exempel på namn som inte varit helt lyckade vid internationell lansering:

Honda Jazz
Honda Jazz – det heter den i Europa. Vi undviker att skriva originalnamnet här,
utan nöjer oss med att säga att namnet fick helt fel betydelse på ren svenska. 

Daihatsu CharadeDaihatsu Charade – är det verkligen en riktig bil, eller låtsas den bara…?

Dodge SwingerDodge Swinger - en mycket populär bil bland de relationsmässigt frigjorda…?

Så det är som sagt värt att ha lite koll på vilka namn man väljer. Möbelkoncernen IKEA (kort för Ingvar Kamprad från Elmtaryd i Agunnaryd, se där, allt har en mening!) sägs ha en stab med människor som jobbar heltid med att kontrollera att soffan Lycksele, bokhyllan Ivar och alla andra mer eller mindre fyndiga namn på deras produkter, inte betyder något väldigt galet på ett annat språk. Så slipper folk runt om i världen sätta morgonkaffet i halsen, när de bläddrar i världens mest distribuerade trycksak IKEA-katalogen, som damp ner i brevlådan samma morgon. Så där kan man känna sig Trygg (som för övrigt är en fin glasskål för endast 19 kronor).

Vill du läsa mer om Jabra Evolve? Här jämför vi de olika modellerna mer utförligt.

Vill du läsa mer om Jabra Engage? Det kan du göra här

Och här hittar du flera headsets från Jabra.