Plantronics ANC headset: Rocket science till ett jordnära pris

Sedan hunden Laika år 1957 skickades till ett okänt öde i en rymdkapsel, har vi varit angelägna om att sprida våra kolbaserade livsformer över solsystemet. Nästa destination är Mars, och vi kan knappt vänta med att inta det steniga röda ökenlandskapet, med en genomsnittlig temperatur på minus 60 grader.

Utvecklingen går snabbt framåt, och headsettillverkaren Plantronics är med hela vägen!

I början av 60-talet fick Plantronics i uppdrag av NASA att leverera headsets, som skulle användas när den amerikanska Ground Control ville ha kontakt med Major Tom. Deras nära samarbetet resulterade i de headset som byggdes in i rymddräkterna som astronauterna hade på sig, från Mercury- och Apollo-programmen och ända fram till idag. Och det var också ett Plantronics-headset som fångade upp Neil Armstrongs legendariska kommentar när han tog sina första steg på månen.

Vi medger att headsets kanske inte faller under kategorin rocket science, men stora framsteg har gjorts och mycket av tekniken har översatts från månlandskap till kontorslandskap.

En av de nyaste raketerna på stjärnhimlen är aktiv brusreducering, även kallad ANC, som liksom en kraftsköld avskärmar dig och skyddar dina öron från alla störande ljud runt omkring dig. Precis som astronauterna avskyr att störas av oändliga laserskamper i rymden, vill vi jordbor också slippa det konstanta oljudet i stora öppna kontorslandskap här på vår planet. 

Neil Armstrong och Plantronics Neil Armstrong och Plantronics landar på månen den 21:a juli 1969. ”That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Hur fungerar brusreducering?

Brusreducering fungerar på två sätt: aktivt eller passivt.

Passiv brusreducering görs med ljudisolerande material som skyddar dina öron genom att täcka dem, precis som hörselkåpor. Passiv brusreducering kan effektivt eliminera plötsliga och höga ljud, men det fungerar inte så bra för att hantera djupt, konstant ljud.

Det är här som aktiv brusreducering, ANC, börjar visa sin magi. Inbyggda mikrofoner inne i hörlurarna upptäcker ett störande ljud och skickar det till en signalprocessor. Den skapar en omvänd ljudvåg och spelar upp den i headsetet. Summan av de två motsatta ljudvågorna blir en utsläckt våg, som helt enkelt resulterar i tystnad.

Det finns mycket mer att säga om hur brusreduceringen fungerar, och det har vi självklart redan gjort. Läs mer om aktiv och passiv brusreducering här.

Tystnad i rymden ”In space, no one can hear you scream” från filmen Alien (1979).

Plantronics ANC-headset

Vi ser allt fler headsets med inbyggd aktiv brusreduktion i framtiden. Plantronics ligger fortfarande i framkanten när det gäller att implementera ny teknik för professionella kontorsheadsets, och detta gäller även utvecklingen av trådlös anslutning. Nya möjligheter att både slippa irriterande sladdar och störande brus är en stark framgångsfaktor, så vi är mycket glada för detta fokus i utvecklingen av hörlurar och headsets.

Plantronics levererar under året en rad nya headsets, som med stabila Bluetooth-anslutningar ger dig frihet från kablarnas tyranni, och samtidigt levererar ett fantastiskt ljud i hörlurarna. Faktum är att de har tagit ett så stort steg för mänskligheten att de har skapat kontorsheadsets som kan användas för musik, så att du nu har all kommunikationsutrustning du behöver, i ett enda headset.

Så om du vill få riktigt bra ljud och uppleva att nästan alla bakgrundsljud försvinner, men utan att spendera astronomiska summor, så har vi ett råd.  Och det är att satsa på ett prisvärt och effektivt ANC headset från Plantronics. De har nämligen implementerat den nya tekniken i tre helt olika bärstilar, så att du alltid kan hitta ett headset som passar dig, oavsett hur du föredrar att bära dem – in-ear, on-ear eller over-ear. Alla ska ha möjlighet att hänga med i den tekniska utvecklingen. 

Låt oss presentera några favoriter.


Plantronics Voyager 6200 UC

Största stjärnan när det handlar om flexibilitet på kontoret är Plantronics Voyager 6200 UC. Detta är ett av världens första trådlösa in-ear headset som kan skryta med fantastiskt ljud och riktigt effektiv ANC. Fyra mikrofoner gör att du hörs perfekt i andra änden av samtalet, och alla andra ljud runt omkring dig filtreras effektivt bort. De diskreta och bekväma öronpropparna sitter på en nackbygel som du hänger runt halsen.

Om du lite snabbt vill prata med kollegan bredvid i kontorslandskapet, kan du antingen starta OpenMic, eller bara ta bort en öronpropp och låta den hänga löst runt halsen. På så sätt försvinner inte hörlurarna och du vet alltid var du har dem. Inkommande samtal ger dessutom en liten vibration i nacken, så du missar aldrig ett samtal även om du sitter och pratar med dina kollegor runt omkring dig.

Så det är definitivt headsetet för dig som vill ha full flexibilitet, och som också kräver ett diskret och bekvämt format. Det fungerar förstås för både PC och mobil - och du kan ansluta till båda samtidigt!

Läs mer om och köp Plantronics Voyager 6200 UC här.

Läs också ett tidigare inlägg som bara handlar om Plantronics Voyager 6200  här.

Plantronics 6200 UC Med bekväma Plantronics Voyager 6200 UC vet du alltid var du har ditt headset, oavsett om du fokuserar på samtal eller multimedia, tar ut en propp och följer med i omgivningen, eller konfererar med kollegan med bägge proppar hängande om halsen. 


Plantronics Voyager Focus UC

Plantronics Voyager Focus är det bekvämaste on-ear headset med ANC som vi hittills har testat. Den sitter helt mjukt och stabilt på huvudet utan att trycka för hårt på öronen. Det är lite mindre och diskretare än ett over-ear headset, vilket ger lite mindre passiv brusreducering. Det är därför perfekt för dig som behöver koncentrera dig på jobbet på datorn, men utan att bli helt alienerad, eftersom du även vill ha koll på det som händer runt omkring dig. Du kan välja att slå ANC på och av, och även detta headset har OpenMic-funktionalitet.

Musiken låter förvånansvärt bra med tanke på att det är ett headset som huvudsakligen är anpassat för att användas på kontor. Du får en Bluetooth dongle till datorn, och räckvidden är tillräckligt lång för att du ska kunna gå ut till kaffemaskinen, utan att mista förbindelsen.

Detta är med andra ord ett ovanligt flexibelt headset, om du vill växla mellan att fokusera och vara uppmärksam. Och du får också ett praktiskt skyddande fodral, så det är smidigt att ta det med dig överallt.

Läs mer om och köp Plantronics Voyager Focus UC här.

Plantronics Voyager Focus UCPlantronics Voyager Focus UC sitter bekvämt på öronen, och ger dig ljud i toppklass samtidigt som du smidigt kan växla mellan fokus och överblick. 


Plantronics Voyager 8200 UC

Plantronics Voyager 8200 UC är ett over-ear headset som passar perfekt för dig som behöver sitta vid datorn och fokusera en hel dag, och vill slippa höra alla ljud runt omkring dig på kontoret. De stora mjuka öronkuddarna erbjuder en mycket effektiv passiv brusreducering, och den aktiva brusreduceringen tar bort de sista resterna av ljud, vilket hjälper dig att koncentrera dig på dina hårda arbetsuppgifter.

Hörlurarna sitter stadigt på huvudet utan att trycka på öronen, så du kan ha dem på hela dagen utan att bli trött. Du kan sjunka in i din egen bubbla och njuta av din favoritmusik utan att behöva skruva upp volymen för att överrösta bakgrundslarmet. Det bidrar till att skydda din hörsel, och du slipper pip i öronen efter en hård arbetsdag.

Och självklart kan du vara ansluten till både dator och mobiltelefon samtidigt, så du är säker på att du inte missar några viktiga samtal. Mikrofonerna är inbyggda i öronkuddarna, så du är helt fri från störande mikrofonarm, sladdar och brus. Det kallar vi frihet!

Om din chef plötsligt kommer in på kontoret för att be om något, kan du aktivera OpenMic med ett enkelt tryck som skruvar ner musiken och låter mikrofonerna fånga ljudet ute. Så är du tillgänglig, men utan att behöva ta av headsetet.

Läs mer om och köp Plantronics Voyager 8200 UC här.

Plantronics Voyager 8200 UCPlantronics Voyager 8200, sköna over-ear lurar som tar dig till ditt eget universum, men med ett enkelt tryck låter dig följa med i det som händer runt omkring dig. Inga sladdar eller synliga mikrofoner. Bara du och fantastiskt ljud.  


Vill du veta mer om Plantronics? Vi ger dig en liten överblick här