Hörlurar för träning

Headset og høretelefoner til træning

Här på Zinuss sitter vi mycket framför våra datorer. Timmarna går, blogginlägg skrivs, produkter läggs till i webbshoppen, kaffet kompletteras med lite tårta, och plötsligt har det annars så väldefinierade sexpacket omvandlats till en tung ölback. Det pryder inte precis när vi slänger av oss kläderna på stranden, och vår husläkare jublar inte heller direkt av lycka vid den årliga hälsokontrollen.

Och då är det bra att du lyckligtvis kan bryta dina dåliga vanor, och vi svenskar gör det i allmänhet också i stor stil. Vi är enligt flera undersökningar Europas mest aktiva folk, när det kommer till att utöva någon form av fysisk träning.

Men vi är tyvärr ganska många som ingå i gruppen människor som inte tränar regelbundet. Vi ligger gärna på soffan. Bara idag, imorron ska vi ta tag i träningen... Därför är det viktigt att du hittar en aktivitet som ger dig det där underbara dopaminet, för annars vet vi att den senaste Netflix-serien kommer att vinna striden om din kropp.

Ett av de bästa sätten att hålla motivationen på topp är att lyssna på bra musik när du tränar. Det ger energi och fokus och låter oss tänka på annat än ömma lår och dallrande överarmar när julfettet ska svettas bort i gymmet, i löpskorna eller på spinningcykeln.

Därför har vi listat 7 saker att hålla koll på när du växlar upp med ett par bra träningshörlurar i öronen.

Och där efter, för att göra det ännu enklare för dig, kan du välja att göra ett längdhopp direkt till din favoritaktivitet:

Hörlurar för löpning
Hörlurar för fitness, styrketräning och crossfit  
Hörlurar för cykling och mountainbike
Hörlurar för skidor och snowboard 
Hörlurar för vandring och friluftsliv 

Annars, häng kvar här och läs mer om...

7 saker att hålla koll på när du väljer träningsheadset

Vissa saker är universella när man letar efter bra hörlurar för sport, motion eller fritid. De ska vara bekväma, sitta bra på huvudet, spela upp bra ljud, inte vara för tunga, och du ska kunna styra musiken eller ta samtalet utan att behöva ta fram telefonen. Det är självklara krav som vi tar för givet att ett bra headset lever upp till, så det är inte detta som vi tänker fokusera på här.

Det vi vill fokusera på är de områden där din träningsform ställer några unika krav, som inte nödvändigtvis alltid gäller för ett par bra hörlurar. Där du helt enkelt ska kunna förvänta dig något utöver det vanliga av din investering.

Därför har vi gått in i träningslabbet och har tittat på 7 specifika punkter som avgör hur bra ett set hörlurar passar i förhållande till din träningsform:

Resistens mot vatten och svett

Det kan vara ett ganska svettigt jobb att hålla formen. Pulsen stiger, temperaturen går i taket, och svetten lackar ur varje por som en högaktiv isländsk gejser. Det är inte coolt. Men det är vått. Och därför bör ett bra set hörlurar kunna tåla svett utan att fukten tränger in i elektroniken.

Om vatten kommer in i hörlurarnas centrala element kan metalldelarna vara irreversibla och du kan plötsligt stå där med ett par helt värdelösa hörlurar. Så självklart måste ett fitness headset vara vattentätt. 

Resistens mot damm

Ibland virvlar vi upp damm. En rivstart i grus och sand kan göra luften lika dammig som ett sågverk, och den typen av damm tränger in överallt.  Även vid träning inomhus virvlar osynligt damm runt i luften, speciellt om gymmets syn på rengöring är att hänga upp Wunderbaum i hörnen.

Det är ganska enkelt att kontrollera ett headsets resistens mot fukt och damm. De flesta träningsheadset är listade efter vad man kallar Ingress Protection Rating, förkortat IP, följt av två siffror. Det första numret går från 1-7 och indikerar motstånd mot partiklar, det andra numret går från 1-8 och indikerar motstånd mot vätskor. Ju högre tal, ju högre skydd.

Assistans under träning

I vissa typer av träning finns det många saker att hålla koll på - antalet repetitioner, hur hög din hjärtfrekvens är, hur snabbt du rör dig etc.

Här kan det vara en fördel att headsetet har inbyggda funktioner som gör det enklare för dig att hålla koll på dessa saker. Det kan vara en röst som talar om för dig när du når ett mål, eller så kan en träningsapp på telefonen hålla koll på dina framsteg.

Forstärkt passform för snabba rörelser

De flesta träningsformer förutsätter att du inte sitter stilla i en stol. Du måste röra dig ganska mycket för att det ska räknas som effektiv träning. Detta ställer extra höga krav på att hörlurarna sitter fast ordentligt, så att de inte faller av redan under uppvärmningen.

Vissa träningsheadset har speciella vingar på öronpropparna, andra har öronkrok som sitter bakom örat, och vanligt för just sportheadsets är att de är lite fastare och tåligare än helt vanliga hörlurar.

Höra omgivningarna

Ibland rusar du runt i en värld som inte bromsar, bara för att du med en tung bas i öronen springer förbi. Och då kan det gå illa. Andra gånger ligger du på bänkpressen och vill bara slippa höra alla störningar utifrån.

Så det kan vara väldigt beroende av vilken typ av träning du utför, om du behöver ett headset för att stänga ute alla ljud eller inte. Men om det finns trafik runt omkring dig, måste du hålla lite koll på världen runt dig.  

Bluetooth ansluning

Sladdar kan verkligen trassla till det och vara i vägen överallt, speciellt när du rör dig mycket. Slipp det genom att droppa sladden och använda Bluetooth istället. 

Lång batteritid

Om du lyssnar trådlöst kan det vara risk för att batteriet laddar ur när du har flera timmar kvar, och det är ett halvt maraton till närmaste kontakt. Här är en utökad batterilivslängd ett absolut måste!

Det är naturligtvis stor skillnad mellan olika typer av träning, och därför finns det saker som är viktigare för just dig. Därför har vi gått ännu ett steg längre och visar här överskådligt vilka av de 7 punkterna som är viktigast i förhållande till våra mest populära träningsformer.


Hörlurar för löpning

Om du också har problem med att få dina vanliga hörlurar att sitta bra under löpturen är du inte ensam. Det kan vara trevligt att lyssna på musik eller en podcast medan du joggar där ute, men att använda ett helt vanligt headset kan skapa utmaningar utöver det fysiska.

För det första är sladden ofta i vägen, och de kan lätt glida ur öronen när du börjar svettas och stegen blir långa.

Ett bra headset för löpning bör först och främst sitta stabilt i alla väder. Det kräver att de är resistenta mot vatten, och att de är designade för att sitta fast ordentligt. Om det är med öronkrok eller med extra vingar i öronproppens gummi är inte det viktigaste, men de flesta vanliga hörlurar, oavsett om de är in-ear eller on-ear, faller snabbt av eller sitter för löst, vilket påverkar ljudkvliteten.

Dammproblem kan naturligtvis också uppstå om du kutar runt i skogen torra sommardagar, eller när du blir omkörd av cyklar eller bilar, så det är bra med lite dammresistens, men det är inte alfa omega.

Det kan vara en stor fördel med ett headset med inbyggda extrafunktioner, såsom hjärtfrekvensmätare och mätning av syreförbrukning, så att du t ex får ett meddelande om att du tränar på rätt sätt. Det optimerar träningen så att den har maximal effektivitet, utan att du riskerar skador.

Det är, inte helt otippat, en stor fördel att slippa sladden. Vi är många som ofta irriterar oss på en sladd som trasslar in sig i högerarmen, eller sitter fel innanför vindjackan och drar propparna ur öronen på oss. En förlängd batteritid är trevligt att ha, men egentligen inte nödvändigt. De flesta hörlurar har ändå ett batteri som håller i mer än 5 timmar. Du ska bara komma ihåg att ladda upp det mellan varven.

Bästa headset för löpning: Plantronics BackBeat FIT 3100

Headset høretelefoner til løb Plantronics BackBeat FIT 3100

BackBeat FIT 3100 är speciellt framtaget för utomhusträning. Headsettet är både damm- och vattenavvisande, og de specialdesignade öronpropparna låter ljudet från din omgivning nå dina öron, utan att det går ut över ljudkvaliteten i musiken.

Det kan alltså klara både svett och regn, och du är ansluten via Bluetooth, vilket eliminerar sladdhärvan. Designen är det, man kallar för ”true wireless” – helt utan kablar. Hörlurarna består av två separata in-ears med öronkrokar, som kommunicerar trådlöst med varandra samt mobilen. Samtidigt sitter de tack vare öronkrokarna fastlåsta, så att de inte hoppar ut när du flyger fram på lätta fötter.

Och sist men inte minst, så kan du kontrollera musiken direkt på headsettet, plus att du kan ta emot samtal utan att du behöver ta fram mobilen. Det är en stor fördel, om mobilen ligger undangömd i innerfickan eller bältet. Du kan dessutom ställa in personliga kommandon, som t ex att starta ett stoppur eller spela din favoritplaylist via det innovativa My Tap i en app på din mobiltelefon.

Läs mer om Plantronics BackBeat FIT 3100 här


Hörlurar för fitness, styrketräning och crossfit

Det viktigaste med ett fitnessheadset är att det inte är i vägen. Det måste vara osynligt så att du nästan inte märker det. Det brukar innebära att det är litet, in-ear och trådlöst. Vid crossfit rör vi oss extremt mycket, inte sällan nära gränsen för vad vi kan kalla för en nära-döden-upplevelse. Det ställer särskilda krav på att headsetet sitter fast och säkert - och inte är i vägen.

En bra bonus är om hörlurarna kan hjälpa dig att hålla reda på din träning. Det kan vara förbränning eller antalet repetitioner när du gör sit-ups och armhävningar om vartannat. Det kan vara svårt att räkna till 50 när blodet når samma temperatur som nybryggt kaffe.

Det är, med tanke på intensiteten, ovanligt att träningspasset varar i flera timmar, så det är inte nödvändigt med en extra lång batteritid. De flesta hörlurar kan enkelt räcka till en hel veckas träning, om det bara ärt det du använder det till.

Svettresistens är givetvis en dealbreaker. Billiga plastlurar går sönder snabbare än du kan dricka en proteinshake.

Bästa fitness hörlurar: Plantronics BackBeat FIT 350

Fitness, styrketræning og crossfit headset høretelefoner Plantronics BackBeat FIT 350

Plantronics BackBeat FIT 350 är speciellt utvecklat för att vara lätta och stabila och klara av alla sorters workout.

Hörlurarna är utrustade med secure-fit öronproppar, som med speciellt vinklade vingar sitter fast, även när du hoppar, löper, dansar eller står på huvudet. De har en backup i form av ett set öronkrokar, som håller hela headsettet på plats, även om en tornado skulle svepa igenom gymmet.

Och vare sig det är en tornado, eller bara svetten som rinner ner för dina kinder, så kan headsettet också klara det. Med sin IPX5 certifiering kan det klare de våtaste strapatser utan att blinka.

Batteritiden ligger på upp till 6 timmars aktivt användande på en enkel uppladdning. Mer än nog för att du inte ska behöva skippa benträningen pga. batteribrist. Så det är bara att ta in musikken i öronen och benen upp på hästen och sätta fart!

Läs mer om Plantronics BackBeat FIT 350 här


Hörlurar för cykling och mountainbike

Vi är inte alla trygga och bekväma med att använda hörlurar när vi cyklar. Vissa cyklister är det, det märks ganska tydligt ute på gator och torg, men det kan vara lite riskabelt om vi inte har full koll på trafiken. När du träningscyklar, oavsett om det är på en mountainbike eller på en racercykel, är det viktigt att du inte är helt avskärmad från omvärlden.

Men annars är det viktigaste med ett headset för en cykel att sladden inte är i vägen. Det måste vara trådlöst, för vid 50 km/h får inget komma i din väg, eller ditt cykelhjul! Det betyder också att det ska sitta fast ordentligt, oavsett om vi kör över trädrötter, stenar eller gropar, eller utmanar backarna i norra Frankrike. Det är något av en utmaning.

Och headsetet måste kunna hålla sol, vind, vatten och väder. Det har en svett- och dammresistens som ligger över det normala, eftersom det kan vara en smutsig affär att hjula runt i skogsmiljö.

Det finns inget starkt behov av att ha en massa extra funktioner i headsetet, eftersom vi cyklister oftast håller fokus på omvärlden, i alla fall några meter framför oss. För många av räcker det med en GPS för att hålla reda på vägen. Batterilivslängden kan vara en faktor som spelar roll. Det är ju inte helt sällsynt att en cykeltur varar i 3-4 timmar.

Bästa hörlurar för cykling: Plantronics BackBeat FIT 2100

Cykel og mountainbike headset høretelefoner Plantronics BackBeat FIT 2100

Med sin BackBeat FIT headset-serie har Plantronics gjort något vi vill kalla för ett perfekt headset för cykling. Headsetet var ursprungligen gjort för löpning, men dess viktigaste kvaliteter passar fantastiskt bra även för livet på cykelsadeln.

Den robusta ytan utestänger vatten och damm från utsidan, och det är därför också lätt att skölja av under vattenkranen efteråt. Plantronics har också satsat mycket på att hitta en lösning som håller hörlurarna på plats i örat, även när du sliter allra mest på stötfångaren.

Lösningen är en öronkrok och nackband, och det fungerar överraskande bra, även när underlaget är riktigt ojämnt. Möjligheten att hålla koll på vad som händer runt omkring dig är också en del av kärnan i designen, där den öppna öronproppen låter dig höra din omgivning.

Till sist ansluter du headsetet med Bluetooth, och batterilivslängden är helt upp till 7 timmar. Du kan styra både musik och ljudvolym, samt svara på samtal utan att behöva stanna cykeln och ta fram din mobil.

Det tycker vi verkligen, är en bra kombination!

Läs mer om Plantronics BackBeat FIT 2100 här


Hörlurar för skidor och snowboard

En av våra favoritaktiviteter i mörka vintern när allt är grått och trist, är att säga adjö till regnet och hej till snön. Skidåkning är fantastiskt eftersom du kan hålla igång och vara aktiv även under julledigheten. Och det är roligt! Och naturligtvis behöver du också ett par bra hörlurar för att kasta dig ut i den svarta pisten - allt blir bara ännu mer spännande med musik i öronen...

Men om du vill ha lite bättre alternativ än att bara ta med de billigaste lurarna hemifrån, och investera i hörlurar som inte bara klappar ihop några kilometer upp på fjället, så kan det vara en bra idé att hålla koll på några specifika saker.

För det första krävs en hel del av dina hörlurars förmåga att hålla vattnet ute. Du kan snabbt få upp pulsen och värmen under en skidjacka, och snön blir förstås våt när den utsätts för din kroppstemperatur, så det blir fuktigt oavsett om du håller dig stående på skidorna eller inte.

Om du använder hjälm, vilket du förstås bör göra, är det inte så viktigt att hörlurarna är så täta att de nästan måste skruvas ut ur dina öron. Hjälmen hanterar den uppgiften under de vildaste störtlopp. Men de kanske måste vara ganska små för att få plats.

Och du skulle förmodligen också snabbt tröttna på ett par hörlurar med sladd. Eftersom du rör dig mycket, blir sladdarna våta, smutsiga och sladdriga. Så satsa på Bluetooth. Och välj ett par Bluetooth-hörlurar med lång batteritid. Uppe i fjällvärlden är du oftast ganska långt från en kontakt.

Bästa hörlurarna för skidor: Plantronics BackBeat FIT 300

Ski og snowboard headset høretelefoner Plantronics BackBeat FIT 300

BackBeat FIT 300 är ett dedikerat in-ear fitness headset, och det är ganska smart att utnyttja dessa egenskaper till skidturen. För designen med ett par små hörlurar i örat, kombinerat med ett snöre som sitter bak i nacken, minskar risken för, att headsettet flyger av i farten och försvinner i snön. Och det klämmer heller inte under hjälmen.

Headsettet kopplas förstås helt trådlöst till din telefon via Bluetooth. Batteritiden på upp till 6 timmar borde lätt hålla till en hel dag i pisten eller spåret, så om du bara laddar det varje kväll, borde du enkelt kunna svänga mellan portarna utan en total urladdning. Om du trots allt skulle ha otur, kan du med en powerbank i liften skaffa dig musiktid ner för berget med en snabbuppladdning.

Och headsettet är naturligtvis vattentätt med en IPX5-certifiering. Så det är bara att sätta musik i öronen, brädor under fötterna och kasta dig ut!

Läs mer om Plantronics BackBeat FIT 300 här


Hörlurar för vandring och friluftsliv

Det finns många aktiviteter som vi inte nödvändigtvis kopplar till sport eller träning, men som ändå bidrar till en sund livsstil med massor av rörelse och motion. Och dessa aktiviteter utgör faktiskt den största delen av den dagliga motion vi får, oftast utan att vi ens tänker på det. Om det nu är att vi vandrar, går på jakt, fiskar eller nåt helt annat, kan det vara skönt att sätta något i öronen och låta sig rivas ut ur vardagen och finna ro i musiken.

Därför tar vi också med hörlurarna på promenaden eller fisketuren, eftersom vi är många som utöver en tur till gymmet, också njuter av mer meditativa utomhusaktiviteter som en del av vårt aktiva liv. Och detta ställer naturligtvis helt andra krav på musikapparaterna.

Först och främst behöver du ta höjd för det svenska vädret. I ena sekunden står du och njuter av värmen i solen, och i det nästa står regnet som spön i backen, så dina hörlurar måste förstås tåla en ordentlig portion vatten, utan att elektroniken tar skada.

En annan sak att vara uppmärksam på är, att du helst ska kunna höra din omgivning. Vi delar ju utelivet med andra människor, och djur kan hoppa fram ur buskarna, så det är en god idé att inte isolera sig helt.

Och till sist är du ju antagligen ute i längre tid, så om du väljer ett set Bluetooth hörlurar, ska du helst inte står utan batteri efter en kvart.

Bästa hörlurar för utelivet: Plantronics BackBeat FIT 500

Udendørs headset høretelefoner Plantornics BackBeat FIT 500

BackBeat FIT 500 från Plantronics är något så ovanligt som ett set on-ear hörlurar för sport och aktiviteter. Det ger den fördelen, att materialen och designen är skapade för att motstå utomhusstrapatser, även när det regnar och blåser. Du behöver med andra ord inte bekymra dig över hur hörlurarna mår, när vädrets makter går emot dig.

De skärmar dessutom inte fullständigt av dig från omvärldens ljud, så när någon tutar runt hörnet, eller nåt prasslar i buskarna, är du inte helt isolerad i din podcast. Du kan därför agera i världen runt omkring dig på ett annat sätt än om du bär ett set in-ears, som nästan totalt blockerar öronkanalerna.

Och sist, men inte minst, betyder den utökade storleken på hörlurarna, att de kan rymma ett större batteri, så i stället för en normal batteritid på 5-7 timmar har du en tredubblad batteritid på upp emot 18 timmar.

Läs mer om Plantronics BackBeat FIT 500 här


Nu hoppas vi att du har kom närmare att förstå vad som är viktigast när det gäller din träning. Det finns förstås massor av hurtiga aktiviteter att välja mellan där ute, och vi har naturligtvis inte möjlighet att täcka dem alla.

Men om du funderar på vad din träning kräver av dina hörlurar inom de kriterier vi har nämnt här, borde du komma på rätt spår.

Och nu; ge järnet!



© 2018 Zinuss.