Olympus DS-9500 med WiFi - är den bättre än DS-7000?

Olympus DS-9500 vs DS-7000 

Olympus har ofta legat i framkanten när det gäller att leverera kvalitetsdiktafoner för de kräsna användarna bland t ex läkare och advokater. Favoritdiktafonen har länge varit Olympus DS-7000. Men nu vill ändå Olympus vidare i utvecklingen, och väljer att lansera en konkurrent till sig själv, i brist på annan konkurrens. Allt för att optimera arbetsprocesserna ute på kliniker och kontor: här kommer den spritt nya Olympus DS-9500!

Vi kastar oss över den och undersöker innovationerna. Vi försöker synliggöra skillnaderna, så att ni vet om uppgraderingen är relevant för er att investera i, eller om ni lika gärna kan fortsätta med den gamla välbeprövade och mycket välfungerande modellen DS-7000.

 

Goda nyheter

Vid ett första ögonkast är skillnaderna mellan DS-9500 och DS-7000 kanske inte helt synliga. Båda diktafonerna använder den välkända skjutknappen för att smidigt styra dikteringen, och båda är trådlösa och kan sättas i en dockningsstation för laddning, när de behöver lite välförtjänt vila. Men bakom den välputsade fasaden gömmer den nya DS-9500 ändå några nya överraskningar. Bland annat Wi-Fi.

Wi-Fi låter ju inte direkt som en hisnande nyhet att utrusta en apparat med. Vi har ju börjat se allt från kylskåp, brödrostar och till och med paraplyer uppkopplade mot överhettade routrar där hemma, för att kontrollera mjölktillgången utan att öppna kylskåpsdörren, sätta brödrosten i vänteläge från sovrummet, eller slå på automatiskt handtagsalarm om det börjar regna.

Paraply med aktuell väderprognos

Ett uppkopplat paraply med aktuell väderprognos. Fascinerande? Jo. Nödvändigt? Knappast... 

Nu ansluter Olympus sin nya diktafon till nätverket och erbjuder inbyggd Wi-Fi, och det visar sig att det inte alls är så dumt (eller rent av märkligt som det kan vara i vissa andra fall…) Vi fortsätter att gå lite djupare ner in i detaljerna för den intresserade.

 

Gemensamma nämnare

Först och främst, vad är likheterna mellan de två enheterna? De är båda utvecklade för professionella användare, och är utformade för att göra den dagliga arbetsprocessen enklare och snabbare. Olympus använder i båda enheterna flera beprövade funktioner som ökar effektiviteten.

Med ett praktiskt DSS-format kan du till exempel smidigt redigera i inspelningarna i efterhand. Du kan indexera viktiga passager i ett diktat, lägga till kommentarer, och naturligtvis radera hela eller delar av diktatet som inte behöver sparas. Dockningsstationen är inte bara praktisk för effektiv laddning av batteri och överföring av inspelningar, den kan också anslutas till en fotkontroll, så att du kan transkribera snabbare.

Men det här inlägget ska ju inte fokusera på det som är samma och lika. Det ska handla om det vackra och unika, det innovativa och fantastiska med DS-9500! Så nu kastar vi oss över det som är nytt och spännande med Olympus senaste mästerverk! Vi börjar med det viktigaste:

 

Dataöverföring

Nu har vi tjatat om detta som en repad grammofonskiva, om någon minns dem, men vi nämner det igen: Wi-Fi. Och varför? Jo, eftersom det öppnar upp för möjligheten att mycket enklare kunna överföra filer, speciellt när du är på språng eller känner dig extra effektiv (läs: lat) och inte befinner dig precis vid din dockningsstation på kontoret. Du kan nu överföra alla filer trådlöst om du är uppkopplad på Internet.

Självklart har du fortfarande möjlighet att enkelt ansluta dikteringen till din dator på gammal vis med USB eller via dockningsstation, men med införandet av trådlös anslutning är allt plötsligt mycket snabbare och enklare. Faktum är att Wi-Fi-idén inte är helt ny. Du kan faktiskt ansluta ett FlashAirTM-kort även till DS-7000, och därmed få trådlös åtkomst till ett nätverk. Du sätter kortet i diktafonen, ansluter den till en dator, konfigurerar nätverket på datorn, och vips så har du en förbindelse.

Det är ingen tvekan om att arbetsflödet blir smidigare, men om du tycker att det där med installationen låter lite besvärligt, så ger vi dig rätt i det. Du är dessutom bara ansluten till ett enda nätverk. Med Olympus DS-9500 är det smidigt och enkelt, och du får dessutom lite fler intressanta funktioner. Låt oss kika närmare på dem.

Eftersom DS-9500 inte bara är uppkopplad mot ett nätverk, kan du även skicka data om du är borta från kontoret eller klinikstolen. Du kan t ex använda mobil hotspot från din mobiltelefon, och plötsligt kan du skicka diktat från var som helst i hela världen. Du kan använda Wi-Fi för att skicka diktat till specifika mottagare via e-post, eller så kan du komma åt delade mappar och föra över dina färdiga inspelningar, så att de omedelbart kan ses av de sekreterare eller andra som ska transkribera åt dig.

Skicka diktat över hela världen med WiFi

Med Olympus DS-9500 kan du skicka dina viktiga diktat direkt via WiFi, till andra sidan jordklotet. 

Sammantaget ger DS-9500 dig en mycket större flexibilitet när du vill diktera och skicka filerna till transkribering, vilket innebär att arbetsflödet blir snabbare. Sekreterarna kan komma igång direkt med transkriberingen, i stället för vänta på att du kommer hem igen. Det är en viktig och mycket användbar uppgradering i vår bok.

 

Kapacitet och säkerhet

Nu när vi har fastslagit att DS-9500 är perfekt för dig som ofta är på språng och ute på vägarna, är det upplagt att titta närmare på säkerheten. Ingen med klåfingrar ska kunna komma över dina filer. De kan ju ofta innehålla känslig information, vilket ställer extra höga krav på informationssäkerhet.

Om diktaten innehåller personliga uppgifter och känsliga data om patienter eller klienter, är du självklart också ansvarig för att säkerställa att uppgifterna är skyddade. Överföringen av diktaten är krypterad enligt en standard som är i princip omöjlig att hacka. Diktafonen kan låsas med en PIN-kod, och filerna kan skickas i läsläge för att undvika att någon kopierar dem utan din tillåtelse. Så om du någonsin tappar bort din diktafon kan du vara säker på att ingen information hamnar i fel händer. Och den höga säkerheten vid kryptering gör det naturligtvis också helt tryggt att skicka filerna via Wi-Fi.

DS-7000 erbjöd fem mappar med 200 filer i vardera, vilket är tillräckligt för de flesta, men för dem som har en speciell förkärlek för mappar, så kommer DS-9500 med totalt sex mappar och därmed också plats för 200 dikteringar extra, alltså 1200 diktat totalt. Det är nog mer än tillräckligt för de allra flesta av oss. Båda diktafonerna har också plats för ett SD-kort, för den som mot förmodan skulle behöva extra utrymme.

DS-7000 har förstås samma säkerhetsstandard som DS-9500, så det är egentligen ingen stor skillnad i detta, utöver anpassningen till den trådlösa anslutningen hos DS-9500. Lagringskapaciteten har uppgraderats lite, men det är det nog ganska få som kommer att märka.

 

Mikrofonsystem

Man kan inte förbise det faktum att mikrofonerna är en mycket viktig detalj hos en professionell diktafon. Du skulle inte komma särskilt långt utan dem.

Bil utan hjul

En diktafon utan mikrofon är som en bil utan hjul. Oanvändbar med andra ord. 

DS-7000 använder en 10 mm röstoptimerad mikrofon, som erbjuder två nivåer av inspelning; högsta kvalitet eller standardinspelning. Och även här har Olympus sett om sitt hus, och har satsat på en rejäl uppgradering.

Den nya modellen har fördubblat antalet mikrofoner, och ett tredubbelt isolerande pop-filter tar bort allt störande brus, vilket säkerställer att ljudet är så rent att änglarna sjunger. Detta ger också utrymme för tre olika inspelningslägen, som är speciellt användbara i olika dikteringsscenarier.

Konferensläget är perfekt för möten eller andra situationer där du behöver spela in många personer på en gång. Det klarar diktafonen genom att kalibrera mellan de två mikrofonerna i stereokvalitet, så att alla talare hörs lika väl i inspelningen.

I en tystare miljö kan du använda 360°-inställningen, där mikrofonerna spelar in allt, i alla riktningar. Då kan du gå runt som du vill, och även lägga ifrån dig diktafonen, utan att det märks. Den är idealisk för kontoret eller bilen.

Om det låter mycket runt omkring dig, kan du välja riktningsinställningen. Då fokuserar mikrofonerna på exakt var du befinner dig, och inte på allt som händer runt omkring dig. Så du kan ställa dig och diktera mitt på Stortorget, om du vill.

Så om du dikterar ofta och på språng, så kan du räkna med att Olympus DS-9500 ger dig ännu högre kvalitet, och definitivt valuta för pengarna.

 

Display

Om du har glömt glasögonen på frukostbordet där hemma och står med diktafonen på Stortorget, så blir klar och tydlig skrift på en större skärm plötsligt relevant. Rent generellt betyder skärmens storlek en hel del för användarvänligheten generellt, eftersom du får snabbare och lättare tillgång till all viktig information på skärmen.

Olympus DS-9500 i dockningsstation

Olympus DS-9500 med stor och tydlig display. 

Olympus har visserligen fokuserat på denna aspekt av användarvänlighet länge, och den äldre DS-7000 har också en ordentlig två-tums TFT-färgdisplay, men med DS-9500 har den blivit både mycket bättre och större. En 2,4 tums LCD-skärm ger dig nu alla detaljer på ett ögonblick.

Och utrymmet används väldigt effektivt. Om du är ansluten till ett trådlöst nätverk, kommer du att märka små ikoner bredvid diktaten i listan, som berättar när de har blivit transkriberade och färdigbehandlade. Du ser direkt att processen är påbörjad och dina viktiga diktat blir behandlade, vilket kan bidra till en god natts sömn.

Konklusion

Inte helt överraskande, så är den nya Olympus DS-9500 överlägset bättre än DS-7000 på nästan alla punkter. Men om du verkligen behöver alla uppgraderingar, beror förstås helt på hur din arbetsprocess ser ut, eftersom de också kostar lite mer. Du får här en överskådlig sammanfattning till hjälp:

Olympus DS9500 vs DS-7000

Medan minne och skärmstorlek inte nödvändigtvis spelar så stor roll i ditt arbete, kan dataöverföringen och mikrofonerna vara värt att fundera på. Om du ofta är på språng och vill ha mer flexibilitet i din diktering, är introduktionen av Wi-Fi en garanterad förbättring du kommer att uppskatta mycket. Det låter dig skicka e-post med diktat för transkribering var du än befinner dig, och du kan smidigt och enkelt få åtkomst till vilket nätverk som helst, t ex  hotspot på din mobiltelefon.

Mikrofonen har också fått ett ordentligt lyft och levererar nu renare ljud och klarar mer varierade miljöer än tidigare, så din sekreterare får det mycket lättare att göra rena utskrifter utan otydliga inspelningar med störande ljud. Sammanfattningsvis är det så att ju mer flexibel och snabb du vill vara, desto mer bör du överväga att välja Olympus DS-9500.

Men båda enheterna vi har diskuterat är utmärkta professionella diktafoner, och båda två ökar din produktivitet väsentligt, och förbättrar arbetsflöde. Om du oftast dikterar framför datorn på kontorets eget nätverk, kan du utan problem välja att ha en Olympus DS-7000 som din trofasta följeslagare.

Läs mer om och köp Olympus DS-7000 här.

Läs mer om och köp Olympus DS-9500 här.

Eller läs vår diktafonguide och få en överblick över vilka diktafoner vi har här.



© 2018 Zinuss.