Trådlöst headset - Är Bluetooth alltid rätt?

Trådlöst headset: är Bluetooth alltid rätt?

Trådlöst wireless headset blog

Om du allvarligt överväger att skippa sladden och vill satsa på ett trådlöst headset till iPhone eller PC, så tänker du säkert i första hand på Bluetooth. Det är helt OK att erkänna det!

Men, det finns flera teknologier som erbjuder trådlöshet. Om du skrapar lite på ytan så stöter du snart på olika uttryck som Bluetooth, DECT och wireless headset. Och så är det dags att ta ställning.

Ta nu först ett djupt andetag, och låt oss hjälpa till med att reda ut begreppen. Ge oss ett par minuter, och förvirringen är som bortblåst. Så slipper du kasta pengar i sjön, och kan göra ett trådlöst val som passar för just dig.

Så låt oss förklara allt du behöver veta om Bluetooth och DECT; varför inte Bluetooth alltid är det rätta, och varför wireless inte är en egen teknologi. (Det betyder bara just trådlöst… så är den gåtan löst…)

DECT har bättre räckvidd och är mer stabilt än Bluetooth. Men, Bluetooth är lite mer flexibelt och är något bättre på kryptering av samtal. Räcker den förklaringen kan du hoppa direkt till konklusionen! Annars, läs vidare:


Vad är Bluetooth och DECT?

Bluetooth och DECT wireless trådlös teknologi

Bluetooth

Många av oss är redan ganska bekanta med Bluetooth. Våra danska grannar solar sig i glansen av att deras Harald Blåtand har gett namn åt teknologin, men det är faktiskt några svenska teknologientusiaster som uppfann den. Det var den blågula telefonproducenten Ericsson, som redan 1989 uppfann teknologin för att skicka data mellan elektroniska enheter utan att använda en ledning.


Vi vill gärna passa på att påminna om att det var så här mobiltelefonerna såg ut på den tiden, så det krävdes något av en visionär för att uppfinna den trådlösa teknologin:

Det var imponerande på den tiden. Det är det inte riktigt längre...

Utvecklingen har med tiden gjort Bluetooth till en av våra närmast allierade. När vi vill kasta ut sladdarna till våra smartphones, hörlurar, datorer, keyboards, printers, fjärrkontroller osv, är det nästan alltid via Bluetooth. Både hastighet, användarvänlighet och räckvidd har ökat markant genom åren, så användandet har också blivit bättre och enklare.

Vi har till dags dato nått så långt som till den femte generationen, på IT-språk kallat Bluetooth 5.0, och de nya mobiltelefonerna, som t ex iPhone 8, iPhone X och Samsung Galaxy S8, har redan tagit den nya teknologin till sig. Om den nya generationen håller vad den lovar, ger den en räckvidd på upp till 250 meter (förutsatt att det är klass 1 Bluetooth, men mer om det senare)!
Vi förväntar oss kanske inte att räckvidden blir helt så lång i verkligheten, men lite mindre kan också duga.

DECT

Digital Enhanced Cordless Telecommunications, eller bara kort kallat DECT, är en trådlös teknologi som är specifikt uppfunnen för telefoni. Du har möjligtvis använt den många gånger förr utan att veta det, för den är i stort sett standarden inom alla trådlöse telefoner, och även något så specifikt som babyalarm.

Teknologin är ett par år äldre än Bluetooth, närmare bestämt från 1987, och den blev utvecklad som en gemensam standard för telekommunikation i hela Västeuropa. Kommunikationsfronten kunde nog behöva ett lyft, som den här reklamen från 1987 ganska elegant visar:


Vi har kommit långt sedan dess. Både inom trådlös kommunikation, men sannerligen också inom reklamekommunikation!

Hela den trådlösa magin sker oftast genom en basstation, som du ställer på bordet. Ett DECT headset eller telefon kan nämligen bara kopplas till en enkel enhet i taget. Så det har man löst genom att konstruera en bas som i sin tur kan kopplas till flera andra enheter, t ex en mobil och en PC. Genom att ditt trådlösa headset talar genom basen, kan du alltså vara ansluten till alla dina telefoner samtidig.

Vissa baser kan till och med kopplas till flera sladdlösa headsets, så att man kan använda den till t ex konferenssamtal eller telefonträning.


Nu när vi kommit igenom den formella introduktionen, låt oss dyka ner i detaljerna och ta reda på, vad det hela betyder för dig!


Hur bra är Bluetooth vs DECT?

Vi värderar de trådlösa teknologierna Bluetooth och DECT var för sig inom fyra områden, som var för sig är lika viktiga, både vad gäller användande och säkerhet.

Först kikar vi på räckvidden på headsettet - hur långt från telefonen kan du gå, innan du börjar uppleva bortfall? Därefter ser vi på störningen,  interferensen - det fenomen som uppstår, när trådlösa signaler börjar påverka varandra negativt och går ut över dina samtal.
Så sätter vi fokus på säkerheten - är det någon som kan avlyssna dina samtal, utan din tillåtelse?
Och som dessert får du förbindelsen, anslutningen - hur flexibla är de trådlösa teknologierna, vad kan du koppla ihop med, och kan du använda dem vart du vill?


Bluetooth och DECT trådlöst headset räckvidd

Eftersom en av de primära orsakerna till att slänga ut sladden är att vidga horisonten och rörelseområdet med åtskilliga meter, borde det vara upplagt att se på hur lång räckvidd de trådlösa teknologierna kan erbjuda.

Bluetooth

Bluetooth kan uppdelas i tre klasser, som var för sig har sin egen räckvidd.

Klass 1: Upp till 100 meter. Ofta bärbara och stationära datorer.
Klass 2: Upp till 10 meter. Ofta smartphones eller tablets.
Klass 3: Upp till 1 meter. Ofta tangentbord, mus och andra trådlösa tillbehör till datorer, mobiler eller tablets.

De flesta av de nyaste Bluetooth headset har inbyggt klass 1, men du ska alltså trots det inte alltid räkna med, att du kan låta mobilen ligga kvar på bordet, när du flänger runt.

Mobiler är för det mesta med klass 2 Bluetooth, så de levererar inte så lång räckvidd, bara upp till 10 meter. Och du kan oftast bara vara på den säkra sidan, om du har mobilen i fickan.

För Bluetooth är nämligen rätt sårbart inför omvärlden, och räckvidden blir ofta kraftigt begränsad av barriärer runt omkring. Några är fysiska, såsom tjocka murar eller många människor i en lokal, och några är osynliga, såsom andra trådlösa signaler, vilket vi kommer in på senare, eftersom det har en stor påverkan.

Angående räckvidden vill vi nästan våga påstå, att klass 1 Bluetooth inte ger mycket mer än max 20 meter inomhus för de flesta, medan klass 2 sällan ger mer än 5. Så var uppmärksam på det!

DECT

DECT har å andra sidan en fantastisk räckvidd och stabilitet, när du ska ut till kontorsköket och ordna en kaffefix eller hämta ett dokument i kopieringsmaskinen, medan du talar i telefon.

Generellt säger producenterna, att DECT hörlurar har en maximal räckvidd på upp till 150 meter. Verkligheten är inte alltid helt så skimrande rosenröd, men nästan. Generellt sett klarar DECT sig markant bättre än Bluetooth, när du ska röra dig långt bort. I de flesta situationer kan du lugnt gå 100 meter bort utan att märka av några större problem.

Det ger alltså helt klart en något större räckvidd än Bluetooth.


Bluetooth och DECT trådlösa headset WiFi interferens

Varför är det så, att räckvidden är så mycket mindre i den verkliga världen? Svaret är bl a störning, sk interferens från andra trådlösa teknologier. Och det påverkar dina trådlösa hörlurar enormt!

Vi kan inte undgå att vara en smula tekniska här, för det handlar om fysik, och fysik kan vara svårt. Men låt oss försöka förklara:

Interferens är det fenomen som uppstår, när trådlösa signaler går in och stör varandra. Trådlösa signaler opererar på bestämda frekvenser, som rättare sagt är våglängder.

Vi har bara ett bestämt antal frekvenser att leka med, när vi på magiskt vis ska kommunicera genom luften. Det gäller allt från radio, mobilsignaler, satelliter, WiFi, och också Bluetooth och DECT. Det beror på att man har beslutat att släppa vissa frekvensspektra fritt för kommersiellt bruk, och hålla andra reserverade för andra syften.

Ofta går de kommersiella signalerna in och använder samma frekvenser, som också kallas för kanaler. Det finns nämligen begränsat med plats. Och det skapar en del förvirring bland våra små vågiga vänner.

Man kan kategorisera frekvenser i band, som är en samling av bestämda kanaler. Varje kanal är en bestämd frekvens. Om ett band rent hypotetiskt går mellan 2500 MHz och 2600 MHz, kan man välja att ge det en kanal för varje hel MHz, eller Megahertz. Så blir vardera kanal satt på 2500 MHz, 2501 MHz, 2502 MHz, … 2599 MHz, 2600 MHz. Det blir totalt 101 kanaler.

Oftast kräver man dock större intervaller mellan kanalerna, eftersom allt för tättliggande frekvenser också kan störa varandra.

Bluetooth och DECT använder två olika metoder för att undgå interferens, och de metoderna är inte lika effektiva.

Bluetooth

Bluetooth blev som vi tidigare nämnde utvecklat för att skicka data, och inte bara ljud, över korta avstånd. Teknologin använder 2.4 GHz bandet till just precis detta. Om 2.4 GHz kanske låter en smula bekant, så är det för att även många WiFi-routers, sladdlösa telefoner, amatörradior, garagedörröppnare osv använder just detta band.

Och vad händer när många saker använder samme band? Interferens.

2.4 GHz-bandet har 13 kanaler, som ofta blir använt av ganska många WiFi-routers. Bara pröva att sök efter WiFi på din telefon, och om du inte befinner dig långt ute i ingenstans, kommer du oftast att se många olika nätverk. Föreställ dig att hålla en intim konversation vid mittersta bordet på en proppfull restaurant, där alla har fått ett glas rödvin för mycket och skrålar. Högt. Mycket högt. I megafon!

Det är det Bluetooth upplever, när det försöker kommunicera.

Ingenjörer har dock funnit en lösning som kallas Frequency Hopping. Eller rättare sagt: En östrrikisk Hollywood-skådespelerska, som tidigare var gift med en vapenhandlare, gjorde det under Andra Världskriget för att förvirra nazisterna, som hennes exman handlade vapen med. Se själv här. Det är nästan för bra för att vara sant:


Upptäckten av Frequency Hopping är mer spännande än det låter. Den involverar äktenskapsproblem, Hollywoodstjärnor och tvättäkta nazister.

Bluetooth har som tur är 79 kanaler i stället för 13, eftersom det krävs ett frekvenshopp mellan varje kanal. Frekvensen själv växlar otroliga 1600 gånger i sekunden just för att sänka interferensen. Om du hoppar till en ny kanal hela tiden, är sannolikheten nämligen rätt stor att du med jämna mellanrum landar på en som är ledig.

Du kan därför vara säker på, att Bluetooth-teknologin i en trådlös miljö tättpackad med andra teknologier, inte nödvändigtvis går helt åt pipan, men det går heller inte riktigt bra. Ditt trådlösa headset kan både störa ditt WiFi, och ditt WiFi kan störa headsettet. Det går ut över ljudet, och du upplever fler utfall och hack i samtalet.

Och kommer du ihåg det där med, att Klass 1 Bluetooth oftast bara klarar max 20 meter och inte 100 som de lovar? Nu vet du varför: Interferensen försämrar signalstyrkan för all trådlös kommunikation, så att du får kortare räckvidd på både Bluetooth och WiFi.

Tjocka väggar med indragna strömkablar brukar heller inte vara så bra för Bluetooth anslutningar, så det har också betydelse, och sist men inte minst, så blockerar du själv rätt mycket signal genom att stå i vägen. Bluetooth fungerar bäst med en oavbruten linje av luft mellan avsändare och mottagare.

En lösning man kallar Adaptive Frequency Hopping, har som tur är kommit till undsättning. Den är egentligen ganska simpel: Bluetooth headsets undgår helt enkelt de kanaler, som redan används av t ex WiFi. Goda producenter har alla anammat den trådlösa teknologin, så märken som Jabra, Plantronics, Sennheiser, Bose, osv gör det. Billiga kopior har det troligtvis inte.

Men vad händer då, när du har flera headsets på ett litet område?

Med Adaptive Frequency Hopping är det mycket färre frekvenser att hoppa mellan. Det ökar risken för interferens, när ni sitter flera användare på kontoret och talar via Bluetooth.

Om vi använder den stökiga restauranten som exempel igen, så föreställ dig att du går vidare till en bar efter middagen. Där är mindre folk, men de larmar minst lika mycket, och de är alla inklämda i en mycket mindre lokal. Så situationen har inte direkt blivit bättre, och nu luktar det dessutom armsvett.

Bluetooth WiFi interferens med Adaptive Frequency HoppingDet blir lite mindre plats att leka på för dina Bluetooth headsets, när du har ett par trådlösa nätverk att trängas med. Källa: Plantronics

Simulationer företaget av Plantronics visar med all önskvärd tydlighet, att det kan bli ett problem om ni är flera användare på samma gång. Speciellt om där är fler än ett WiFi-nätverk, vilket ofta är tillfället. Ni har kanske ett medarbetarnätverk och ett gästnät, eller kaffebaren ovanpå blåser ut gratis WiFi till alla inom en kilometers avstånd.

Om ni är t ex totalt 25 användare, och har två WiFi-nätverk inom räckhåll, ska ni helst sitta minst fyra meter från varandra om ni vill undgå interferens. Och kom ihåg, att dessa WiFi-nätverk inte nödvändigtvis behöver vara era egna. Trådlöst internet är ganska populärt!

DECT

DECT är överlägset i förhållande till Bluetooth, när det handlar om att undgå interferens. Anledningen till att det är så, är egentligen ganska uppenbar: DECT har helt enkelt sitt alldeles egna frekvensband, som inte används av någon annan teknologi.

Dessutom har DECT-bandet hela 120 kanaler att välja mellan. Det är väsentligt fler kanaler än de flesta stora tv-paket har. Headsettet zappar runt mellan de olika kanalerna tills det finner en ledig. Därefter reserverar den kanalen, och den är upptagen tills samtalet är slut.

Det betyder rent praktiskt, att det ska vara mer än 120 headset samtidigt på ett begränsat område, innan de börjar slåss om samma kanal. Och här talar vi dessutom om trådlösa headset i bruk. Det ska alltså vara 120 människor som pratar i telefon samtidigt. Och för dessa tillfällen har vi ett helt annat råd: Du ska inte använda ett headset. Du skal fly!

Stök på kontoret låter som en blåsorkesterBildlig framställning av hur det kan låta, när 120 personer talar i telefon samtidigt.

Det är i huvudsak själva räckvidden på ett DECT headset, som lider vid interferens. Man kan bara stöta på nån annan som använder samma frekvens, om man förflyttar sig bort från sitt område. Men det är normalt inget problem. Om två headsets kommer i klammeri med varandra, skiftar det ena bara till en annan kanal som är ledig.

Så det är bara om det inte finns någon tillgänglig kanal, som man upplever problem. Det sker som sagt bara om ni är över 120 personer som samtidigt talar aktivt i telefon med headset inom ett ganska begränsat område. Vilken kakafoni!
Förresten så stör 120 personer samtidig på DECT inte ert WiFi. Det är ju alltid något…


Trådlös kommunikation Bluetooth och DECT säkerhet

Det är inte något man normalt tänker på, men när du sänder ut information i luften, kan vem som helst i princip bara starta en mottagare och snappa upp allt.

Det går förstås inte för sig, att det kan sitta en gubbe i en skåpbil utanför på gatan och följer med i allt du säger och gör, även om du förstås inte har nåt att dölja!

Men du kan andas ut.

Det finns väldigt effektiva säkerhetsmekanismer inbyggt i trådlös kommunikation, som skyddar dig mot grannen, för han ska så klart inte snoka i dina viktiga affärer.

För både Bluetooth och DECT är säkerheten som tur är mer än nödvändigt hög, för att hålla på företagets hemligheter.

Bluetooth

Bluetooth har blivit utsatt för en hel del säkerhetshot. Som exempel kan vi nämna BlueBorne, som har skrämt livet ur speciellt Android-användare. Att ha Bluetooth igång på mobilen kan vara en risk, speciellt om du inte håller din mjukvara uppdaterad.

Vi sätter här enbart fokus på säkerhet i kommunikationen mellan headset och mobil eller dator, och det vill ändå inte säga lite.

Som vi skrev tidigare byter Bluetooth kanal hela tiden, faktiskt 1600 gånger i sekunden! En av fördelarna med att byta kanal så ofta är, att det blir otroligt svårt att bryta sig in i ett samtal. Du ska konstant gissa dig till den rätta frekvensen, och det ska gå fort!

Bluetooth kanal frekvens Frequency HoppingBluetooth skiftar kanal 1600 gånger i sekunden.

Du ska själv manuellt para ihop två Bluetooth-enheter med varandra första gången och ge din personliga tillåtelse till, att de får lära känna varandra. När de har fått förbindelse, sänder de nästa gång var för sig en massa hemliga handtryckningar mot varandra för att försäkra sig om att de har träffats förr.

Kommunikationen mellan dem blir sen gjord ohörbar för alla andra med hjälp av en 128-bit kryptering, som praktiskt taget är ogenomträngbar. 128 bits betyder, att koden är 128 tecken lång skriven binärt med nollor och ettor. Det är väl cirka 340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kombinationsmöjligheter. Eller 340 sextiljoner. Vår gissning är, att du aldrig förr har hört talas om sextiljoner. Lycka till med att bryta dig in!

DECT

I motsättning till Bluetooth byter DECT inte frekvens. Den stannar på samma kanal.

Men det behöver inte betyda att den är osäker. Det är långt ifrån fallet. DECT använder 64-bit kryptering, och även om det inte är lika högt som 128 bit, så ska du fortfarande tugga dig igenom 18.500.000.000.000.000.000 möjligheter. Eller 18,5 triljoner.

Låt oss bara säga, att någon försöker att bryta igenom krypteringen med en kombinationsmöjlighet i sekunden. Då vill personen i fråga komma igenom alla möjligheter på lite under 600 miljarder år. Själva universum är 13,8 miljarder år gammalt. Du är på den säkra sidan.
Människor har för länge sen lärt sig att odla potatis på Mars, innan någon lyckas blanda sig i dina samtal.


Trådlös headset förbindelse - Bluetooth och DECT

Sist, men absolut inte minst, så är det också värt att överväga vad du vill koppla ett wireless headset till, och hur du vill använda det.

Sitter du fastlåst vid dataskärmen varje dag, eller sitter du ständigt fast i bilkö på motorvägen? Ska du hålla koll på två mobiler och en PC samtidigt, eller sitter du tryggt med en enkel fast telefon och kaffekoppen inom räckhåll?

Bluetooth

Angående flexibilitet i förbindelsen är Bluetooth helt klart överlägset DECT. Själva headsettet kan koppla upp till vilken kommunikationsenhet som helst, som också har inbyggt Bluetooth, och om din dator inte har något chip med det ändamålet, kan du få speciella Bluetooth headset till PC, som levereras med en liten adapter som du sätter i USB-porten.

Ett headset med Bluetooth kan komma ihåg hela åtta enheter på an gång. Det är aldrig något store besvär att byta mellan datorer, mobil, tablet, eller vad du nu än använder. Du kan dessutom oftast vara kopplad aktivt till två enheter samtidigt, så att du kan lyssna på musik på datorn och smidigt byta över till mobilen när den ringer.

Den formen för flexibilitet ger Bluetooth en enorm fördel, speciellt om du arbeta på olika ställen och har behov av att kunna ta med dig samtalet ut genom dörren.

DECT

Det är möjligt att DECT-anslutningen har en fantastisk räckvidd, men det förlorar dock en del i flexibilitet. Ett trådlöst DECT-headset kan bara vara kopplat till en enhet. Det är oftast en bas som står på skrivbordet.

Basen kan dock kopplas ihop med din dator, fasta telefon och mobil samtidigt. Så du har alltså möjlighet att använda det som ett trådlöst headset till PC och mobil samtidigt. Så länge du håller dig på samma plats.

För du kan inte ta bort ditt headset från basen. Det är därför inte möjligt att ta emot ett samtal ute på flygplatsen eller hemma, om du nu inte har lust att släpa med dig basen i väskan varje dag. Och det avråder vi bestämt från, särskilt om du inte vill bli utskrattad…

Så jo, om du vill ta med dig dina telefonsamtal ut ur huset, så har DECT sina tydliga begränsningar.


Konklusion

Bluetooth och DECT hörlurar har var för sig sina fördelar och nackdelar. Denna icke-konklusion hjälper dig kanske inte så mycket, så låt oss ge en kort sammanfattning.

Bluetooth

Teknologin Bluetooth är en svensk utveckling från 1989 som skickar många typer av data trådlöst över kort avstånd.

Räckvidden på ett trådlöst Bluetooth-headset är ofta begränsat, speciellt om du vill anävnda det till mobiltelefoner. Det beror på att de flesta smartphones i sig själva inte stödjer mycket större räckvidd än 5-10 meter.

Angående räckvidd, så är den största utmaningen för Bluetooth, att den talar i munnen på många andra teknologier. Den använder samma 2.4 GHz band som många andra kommunikationskanaler använder, t ex helt vanliga WiFi-nätverk.

Det ger interferens, och även om teknologin har ett välutvecklat skydd mot det, kommer du fortfarande uppleva mindre räckvidd och sämre ljud, när det är elektricitet i luften. Det behövs bara två WiFi-signaler för att slå Bluetooth halvt fördärvat.

Du kan dock känna dig helt trygg med att det inte sitter nån och snappar upp dina kundsamtal eller interna strategiutväxlingar över telefonen. Bluetooth är krypterat med 128-bitar, vilket betyder att det är totalt ohackbart.

Bluetooth vinner med hästlängder när det gäller flexibiliteten. Du kan koppla ett headset till upp till 8 enheter, och oftast kan du dessutom använda det på två enheter samtidigt. Det ger dig t ex möjlighet att spela musik på din PC, samtidig som du är kopplad på mobiltelefonen, om den skulle ringa.

Dessutom är det enkelt att ta med sig headsettet, när man rör sig ute i världen. Därför är ett Bluetooth headset den enda vettiga lösningen om du ofta är på språng, har flera arbetsplatser runt omkring, eller bara gärna vill vara smidig ur ett geografisk perspektiv.

Bluetooth headset exempel

Plantronics Voyager 5200 - Ett fantastiskt headset för dig som talar mycket i telefon, när du är på språng.

Sennheiser MB Pro 1 UC - Ett stabilt headset med en suverän mikrofon, som du både kan ansluta till din PC och till din mobil. Fungerar bra för kontoret.

Jabra Evolve 75 UC - Ett headset som kan lite mer. Du får både aktiv brusreduktion i hörlurarna och ett perfekt HiFi-ljud till musik eller radio.

Plantronics Voyager 5200 Bluetooth mobil smartphone headsetSennheiser MB Pro 1 UC Bluetooth headset till PC och mobilJabra Evolve 75 UC Bluetooth headset med Active Noise Cancelling till PC och mobil

DECT

Digital Enhanced Cordless Telecommunications (DECT) är i motsättning till Bluetooth gjort specifikt för trådlös kommunikation. Det ger en del fördelar, som vore dumt att inte beakta.

DECT har den klart bästa räckvidden av alla trådlösa headsets. Du kan utan problem röra dig runt med en radie på upp till 100 meter bort från din bas, och det är bara andra DECT headsets som kan komma i vägen för dig.

Det beror främst på att teknologin opererar på sitt helt egna unika trådlösa band. Det uppstår aldrig nån interferens med andre luftburna teknologier.

DECT har 120 kanaler att sprida ut sig på, och varje enskilt headset reserverar en ledig kanal, när samtalet startar. Och skulle det stöta på ett annat headset som har tagit samma kanal, hoppar det bara över på en annan ledig kanal utan att du märker det. Så simpelt är det!

Därför kan du vara helt trygg med att ha upp till hela 120 trådlösa headset, utan att du upplever några problem. Och vi snackar inte bara om120 headset totalt. Vi snackar om 120 headset i samtal. Alltså 120 personer som pratar i telefon samtidig. Det är många, även i ett större call center!

Säkerheten mot att bli avlyssnad av obehöriga är inte på samma nivå som med Bluetooth, men den är fortfarande tillräckligt säker, med god marginal. 64-bits kryptering garanterar dig att ingen inom de närmaste miljoner åren, kommer att kunna knäcka innehållet i ditt eftermiddagssnack med ekonomichefen.

Nackdelen med DECT är å andra sidan, att du mister en del flexibilitet. Ett DECT headset är hårt bundet till en annan enhet med ett osynligt band. Oftast är det en bas som står på ditt skrivbord. Härifrån kan du dock koppla dig till både PC, mobil och fast telefon samtidigt.

Men du kan inte ta ut headsettet genom dörren när du lämnar kontoret. Därför fungerar det bäst om du dyker upp på kontoret på morgonen, använder ditt headset, och lägger ner det när du går hem om eftermiddagen.

Däremot får du en enorm mobilitet och frihet inom kontorets fyra väggar, som gör dem som använder Bluetooth-hörlurar gröna av avund. För de kan inte gå ut till kaffemaskinen, när de har en kund i luren. Det kan du!

DECT headset exempel

Jabra PRO 920 trådlöst DECT mono headset till fast telefonSennheiser DW Pro 1 trådlöst DECT fast nät och PC headsetPlantronics Savi W720 trådlöst DECT kontorsheadset till PC, mobil och fast telefon


Du kan också finna ditt headset här. Lycka till!



© 2018 Zinuss.