Plantronics Savi 8200 serien

Plantronics Savi 8220 DECT headset

Gillar du trådlösa headsets med lång räckvidd, när du sitter på kontoret, och vill du gärna lyssna på musik, när du behöver koncentrera dig för att få något gjort? I så fall har vi två goda nyheter för dig. Ett: du är inte ensam, och två: det finns faktiskt ett headset, som kan klara biffen.

Plantronics har nu kommit ut med Savi 8200, avlösaren till deras trådlösa Savi 700 DECT headset, som länge har haft en självklar plats bland alla kontorsråttors mest älskade utrustning.

Den viktigaste anledningen till att Savi är en av de mest populära headset-serierna för professionella i hela långa Sverige, är den trådlösa DECT-anslutningen, som ger väsentligt större och stabilare räckvidd än Bluetooth.    

Läs mer om DECT i vår bloggpost: Trådlöst headset - Är Bluetooth alltid rätt?

Och med Savi 8200 har det hänt något. Främst för dig som både önskar ett trådlöst headset för att ta emot telefonsamtal, men som också gärna vill höra musik och koncentrera dig, medan du utför dina arbetsuppgifter. Här lyckas Plantronics verkligen med uppgiften att kombinera en trådlös DECT standard med ett väsentligt bättre ljud, som du endast har kunnat finna i Bluetooth headsets tidigare.

Så, vad kan du förvänta dig, och vad är egentligen nytt? Det ska vi snart visa dig.

Savi 8200: Funktion och förnyelse

Savi 8200 fungerar på så sätt, att headsettet är kopplat till en basstation som kan anslutas till både dator, mobil och fast telefon. Samtidigt! Du har därmed ett headset till alla dina enheter. Väldigt effektivt!

Plantronics Savi 8200 headset til PC, mobil og fastnetPlantronics Savi 8200 har fingrarna med i allt! Du kan koppla det till både dator, mobil och fast telefon samtidigt.

Headsettet levereras i två utföranden. Ett med en hörlur, alltså mono, som kallas 8210, och ett med två hörlurar, stereo, som kallas Savi 8220. Och så finns båda dessa i ytterligare en variant, som är speciellt anpassad för Microsoft Skype for Business; Savi 8210-M og Savi 8220-M.

Vi får med Savi 8200 en lång rad intressanta funktioner och förbättringar. Vi listar dem här, följ med!

Hörlurar

Låt oss börja med ett av de allra starkaste essen, Savi 8200 har gömt i skjortärmen. Hi-fi!

Det har länge varit en av de hårdaste stenarna i skon hos många användare, att ljudet i DECT headset inte har varit tillräckligt bra. Själva hörlurarna har bara varit avsedda för telefonsamtal, och därför har det inte varit så stort fokus på musikkvaliteten. Detta kombinerat med, att DECT inte har varit anpassat för att överföra så stora datamängder, som ju musik trots allt kräver.

Men teknologier utvecklar sig, och därför kan vi nu sätta oss till rätta och njuta av musiken, oavsett om det är mjuk salsa eller hård heavy i öronen. Hörlurarna har en så kallad frekvensrespons på 20 Hz -20 kHz. Det betyder översatt till svenska, att de återger toner från mycket djup bas och helt upp till den ljusaste diskant, där den når gränsen för, vad det mänskliga örat kan uppfatta.

Lydbølger Hi-Fi headsetSavi 8200 målar många nyanser av ljud, allt från bordeauxröd bas över marinblå mellantoner till en diskant i delikat aprikosfärg.

Mikrofon

I en värld där mikrofonteknologin har utvecklat sig till nära nog perfektion, är det svårt att komma med nyheter, som verkligen sätter en ny standard.

Men Plantronics har spenderat tid i tänketanken, och har sköljt idéerna genom åtskilliga fokusgrupper, för att försöka hitta nya utvecklingsmöjligheter. Och nu borde du som arbetar i callcenter eller i en profession med känsliga upplysningar, spetsa öronen.

För detta headset har fått en mycket efterfrågad funktion i form av Close Conversation Limiter teknologin, som enkelt beskrivet uppfattar andra samtal i lokalen, som inte är ditt eget. Därefter filtrerar den aktivt bort dessa samtal, så att de inte kommer med i luren.

Støjende arbejdspladsOm du har en högröstad kollega eller två precis brevid dig, så vet du hur irriterande det kan vara både för dig och din samtalspartner, när ingen av er får en syl i vädret.

Det betyder, att kunden i andra änden inte hör din kollega vid sidan av längre, även om vidkommande kan vara lite för högröstad med lite för personliga upplysningar, när du sitter mitt i ett avgörande säljsamtal.

I en mikrofonvärld där de nuvarande utvecklingsmöjligheterna är små, måste vi säga att detta är en enormt användbar och innovativ funktion, som nog använder lite extra batteri, men som också ger ett stort mervärde för användaren.

Räckvidd

DECT har alltid varit teknologiskt överlägset när det gäller trådlös räckvidd. 

Savi 8200 skryter med att ha upp till 180 meters räckvidd. I verklighetens kontorsmiljö tror vi nog att en bra bit över 50 meters räckvidd låter mer realistiskt, vilket fortfarande är fantastiskt, och för de allra flesta mer än nog.

Headset med lang rækkeviddeDu kan nästan komma ut på en riktig tur med Savi 8200. Så länge detta sceneri ligger inom cirka 180 meter från din kontorsplats.

Produktivitet

Savi 8200 är världens första DECT headset med aktiv brusreducering, även kallat ANC. Det är stort, och det kommer att göra en enorm skillnad för många, att man nu kan utestänga t ex tangentbordsknatter, bordsgrannens brummande fläkt eller andra bakgrundsljud från det öppna kontorslandskapets alla hörn. Störningar, brus och avbrott hämmar produktiviteten, och just därför söker sig fler och fler till bra brusreducerande headsets.

Läs mer om brusreducering i vår bloggpost: Brusreducerande hörlurar och headsets - en guide

Aktiv brusreducering kan bara fås i duo-headsettet med två hörlurar.

En ytterligare nykomling bland innovationerna är en ringsignal i basstationen. Plantronics har tagit lärdom av att många inte hör när telefonen ringer, när de inte sitter vid skrivbordet, utan går runt och utnyttjar den trådlösa friheten. Detta problem gäller särskilt för inkommande samtal via softphones på datorn, eftersom många inte sätter på högtalarna. Därför avger basen nu ett litet pip när det är en råtta i fällan, och den digitala telefonen ringer. Man kan därför med gott samvete sträcka på benen och ändå vara 100% tillgänglig.

Man kan naturligtvis ta emot samtal direkt på headsettet, så att folk inte ens behöver vänta på att man skyndar tillbaka till sin plats.

Batteri

Det är med batteriet precis som med den trådlösa räckvidden. Headsettet står för det mesta i basen, där det konstant hålls uppladdat. Så batteritiden är för det mesta inte en avgörande faktor.

Men Plantronics går verkligen in för det här med kvalitet, så headsettet har enligt Plantronics själva ändå en batteritid på upp till 13 timmars aktivt tal – om du nu skulle ha glömt att sätta det till uppladdning. Så du kan känna dig helt trygg, så länge du inte glömmer att sätta headsettet i basen i en hel vecka.

Trådløst headset uden ledningEller spendera14 timmar på att leta efter en sladd. Vilken tur att headsettet är trådlöst. Källa: GS+, Flickr

Och de har dessutom utvecklat en snillrik funktion, som får headsettet att gå ner i strömförbrukning, när du befinner dig nära basen, vilket ju är ganska genialt. Det finns ju ingen anledning att bränna av en massa ström för att bevara en lång räckvidd, när du sitter under en meter bort.

Konklusion: Plantronics Savi 8200 vs. Savi 700

Plantronics Savi 8200 är på alla fronter en uppgradering av föregångaren Savi 700. De nya funktionerna är alla relevanta och gör headsettet till en absolut favorit hos oss, redan från starten.

För det första är det nu både hi-fi och aktiv brusreduktion i hörlurarna. Det betyder att man nu kan lyssna på musik med dem, medan man jobbar med annat än telefonsamtal. Och man kan skruva ner bakgrundsljuden på kontoret, som särskilt i de öppna kontorslandskapen, verkligen kan gå ut över koncentrationsförmågan.

Dessutom har säkerheten och privatsfären fått sig ett lyft med en ny teknologi som kallas Close Conversation Limiter. Den ser som sagt till att mikrofonen aktivt filtrerar bort alla andra samtal i närheten, så att personen i andra änden av luren bara hör det, som är avsett för honom eller henne. Det betyder naturligtvis också att telefonsamtalen blir mindre störda, så alla är gladare, när ni avslutat samtalet och lagt på luren

Gammel telefonboksI gamle dage skulle man finde sig i lidt af hvert, hvis man ville tale uforstyrret. For de unge, der ikke ved, hvad dette er: En helt almindelig telefonboks i en helt almindelig forfatning.

Batteri och räckvidd är fortfarande lika bra, med över 50 meters rörelsefrihet i en normal kontorsmiljö, och en batteritid som räcker en bra bit längre än en normal arbetsdag.

Du kan fortfarande förstås koppla det till både dator, mobil och fast telefon, och dessutom samtidigt.

Plantronics Savi 8200 är därför ett riktigt bra bud på ett perfekt trådlöst kontorsheadset anno 2019.


Läs mer om Plantronics Savi 8210 här

Läs mer om Plantronics Savi 8220 här

Läs mer om Plantronics Savi 8210-M här

Läs mer om Plantronics Savi 8220-M här