Certified for Skype for Business och Optimized for Lync guide

Certified for Skype for Business, Optimized for Lync

Du har kanske sett ett ”MS”, ”ML”, ”Skype for Business Certified” eller ”Optimized for Lync” efter namnet på det headset eller den speakerphone som du är på jakt efter. Precis brevid ser du exakt samma enhet, men utan ”MS”, ”ML” etc efter namnet. Så kan vi förstå att det är en smula förvirrande. För vad tusan är egentligen skillnaden?!?

Men bekymra dig inte! Det är faktiskt inte helt betydelselöst, trots allt. Vi ger dig förklaringen här.

Skapat för Microsoft Skype for Business och Lync

Skype for Business och Lync är två VoIP softphones från Microsoft, som ger dig telefoni, chat, videokonferenser och mycket mer, på både PC, Mac och mobil. På detta vis är alla i ett nätverk snabbt och smidigt kopplade till varandra, och du kan snabbt komma i kontakt med dina kolleger på flera sätt.

All denna kommunikation kräver att headset, webcam, konferenstelefon, nätverksförbindelse, kaffebönor osv behöver vara av tillräckligt hög kvalitet. Om de inte är det, kommer folk att sluta ringa till dig, eftersom dåligt ljud och dåligt kaffe gör att man tappar all motivation. 

Därför har Microsoft utvecklat en kvalitetssäkring, som garanterar dig som användare, att du inte hamnar helt fel, när du köper hårdvara till deras softphones. Därför får alla produkter som har klarat vissa krav, ett synligt Skype for Business Certified och ett Optimized for Lync certifikat. 

Men vad exakt betyder det egentligen för dig?

1: Tar befälet

För det första blir din certifierade enhet automatiskt satt som standardenhet till din Microsoft softphone, när du ansluter den. Det betyder att du inte behöver lyfta ett finger, och att den helt själv blir till din standard-enhet, utan att du manuellt behöver ändra några inställningar.

Det är rätt bekvämt, nu när nästan alla laptops börjar ha deras egna inbyggda webcams, mikrofoner och högtalare, och de flesta av ganska varierande kvalitet. Man behöver inte själv gå in och byta ut dem i någon gömd meny, som tar flera arbetstimmar och samtal till IT-supporten att finna. (Det finns också Skype for Business certifierade laptops, men nu antar vi i enlighet med statistiska underlag att du sannolikt inte har en sån.)

2: Ger dig kontroll

För det andra har enheten plug & play, vilket betyder att alla funktioner installerar sig själv, utan att du behöver göra annat än att sätta i USB-kontakten. Du har t ex med en ljudenhet möjlighet att direkt svara på telefonsamtal och lägga på, sätta mikrofonen på mute och justera ljudvolymen, direkt på själva headsettet.

Några headset ger dig också ökad kontroll över musikuppspelning, när du inte pratar i telefonen. Inte för att Skype for Business kan styra musiken – de kan ju inte allt. Men om du lyssnar mycket på musik, vill vi rekommendera dig ett headset, som är bra på det.

3: Inget struntprat

Microsoft ställer också krav på kvaliteten i den certifierade produkten – särskilt ljud- eller videokvalitet. Det betyder att det varken får vara eko eller brus på linjen på grund av din certifierade enhet, och att mikrofonen skal kunna återge din röst i tillräckligt hög ljudkvalitet i den andra änden.

Det ska också finnas en aktiv eko-dämpare i apparaten, så att du inte behöver höra dig själv två gånger. Det kan så klart vara en nackdel om du nu säger nånting ovanligt smart, men normalt är det bra för ert samtalsflow att man inte störs av sitt eget pratande.

Videokvaliteten i din Skype for Business-certifierade webcam ska också kunna visa dig i en tillräckligt hög färgupplösning och i ett bra format, så att folk verkligen kan se att det är du, och inte en hackande hop pixlar som skulle kunna vara vem som helst.

Är då MS inte bättre?

Du har en poäng!
Men det är faktiskt ingen kvalitetsskillnad mellan enheter som är Skype for Business certifierade, jämfört med andra i samma serie som inte är det. Produkterna är fullständigt lika! Se bara på bilden nedan. (Vi har dock gjort en Finn fem fel, så att du får lite förströelse.)

Skype for Business headset, Jabra Evolve 30

Jabra Evolve 30 är ett headset, som både kan fås i en Skype for Business certifierad version och en standard-version utan certifikat. Utöver denna skillnad är de två modellerna exakt lika.

Men om du har t ex ett headset eller en konferenstelefon utan certifikatet, behöver du själv sätta det som standardkommunikationsenhet i din Skype for Business. Det gör du längst ner i vänstra hörnet i fönstret, där du ser alla dina kontakter.

En certifierad enhet blir direkt registrerad som en kontrollenhet från starten, så att du kan använda den till att styra samtal utan att lyfta ett finger. Om du använder en icke-certifierad enhet, kan du inte vara säker på, att de utökade kontrollfunktionerna fungerar, men ljud och video kommer alltid att fungera.

Om du använder en annan softphone än Skype for Business, går det lika bra att köpa den modell som inte har certifikatet. De flesta enheter är nämligen inställda på att fungera med alla andra större softphones, på samma sätt med automatisk inställning och plug & play.

I övrigt är det ingen skillnad. Och om du inte har Skype for Business, kan du ändå absolut använda MS-certifierad hårdvara. Det är bara grädde på moset.

Om du har Lync eller Skype for Business, föreslår vi förstås, att du skaffar dig en enhet med certifikat. Men det är definitivt inte nödvändigt, om du bara kan leva med att själv behöva ställa in den som standardkommunikationsenhet utan kontrollfeatures.

Till sist; Microsoft ger bara support på certifierade enheter, så om oturen är framme och du behöver ringa nån, så är det en bra idé att ha ett certifikat. För om det visar sig, att din enda vän i nöden är Steven från supporttelefonen hos Microsoft, så kan han bara hjälpa dig, om du har ett litet blått märke, där det står ”Certified for Skype for Business”.

Och så får du till sist lösningen på Finn fem fel. Bägge headset är i verkligheten exakt lika!

Skype for Business och Lync headset, Jabra Evolve 30

 

Hitta Skype for Business certifierade headset här

Hitta alla Skype for Business certifierade produkter här