Voyager Legend vs. Voyager 5200

Plantronics Voyager Legend vs. Voyager 5200

Det bäst säljande Bluetooth headsettet av idag, Plantronics Voyager Legend, har fått en utmaning från ett annat headset, som lovar bättre ljud, bättre brusreduktion och bättre räckvidd.

Den nya rivalen på marknaden kommer också från Plantronics – den heter Voyager 5200, och vi tar löftena på allvar. Därför ger vi här Voyager Legend möjlighet att ta upp kampen i en klassisk 7-ronders kamp i boxningsringen.


Voyager Legend vs. Voyager 5200 ljud

Det viktigaste med ett bra Bluetooth headset är samtalsljudet. Kan personen i andra änden höra dig? Och kan du höra hen?

Voyager Legend är känt för att vara det bästa headset någonsin för samtal. Det kan skryta med hela tre mikrofoner, som fångar upp och filtrerar bort allt ljud utifrån, så att du blockerar både trafikbuller och vindbrus. Det fungerar! Lägg så till de mekaniska vindskärmarna rostfritt stål, brusabsorberande invändiga material och elektroniska filter, och du har ett rätt bra skydd mot allt som låter (utom dig själv, naturligtvis).

Men Voyager 5200 är redo att slå Legend på sin egen hemmaarena. Ingenjörerna har lyckats uppgradera headsettet med en extra brusblockerande mikrofon, och de har satt extra skyddande vindboxar runt om. Den bakomliggande brusreducerande mjukvaran har dessutom blivit omkörd, och blockerar nu ännu mer vindbrus.

Resultatet? Videon här nedan säger väl allt:


Voyager Legend vs. Voyager 5200 komfort

Bra ljud betyder ju i slutändan ingenting, om du inte kan ha på dig headsettet. Speciellt om du ska kunna prata länge.

Legend är med sin vikt på 18 gram, och med tre öronproppar att välja mellan, riktigt bekvämt att ha på sig. Designen som innebär att det sitter runt örat skapar en god stabilitet, och de flexibla materialen är stärkta nog till att sitta ordentligt fast, men mjuka nog till att sitta riktigt bekvämt. Vi är så fräcka att vi vågar påstå att du – om du är tillräckligt disträ – kommer att glömma, att du har på dig ett headset.

5200 är lite större och tyngre med en vikt på 20 gram. En extra mikrofon och flera inbyggda komponenter har förstås ett pris. Därför sitter det inte riktigt lika lätt och bekvämt på örat.

Voyager Legend vinner denna rond.


Voyager Legend vs. Voyager 5200 stil

Om du är en av dem som tycker att ett Bluetooth headset ser dumt ut, så har vi ingen vinnare alls. Men om du tycker att de håller stilen, så har Voyager 5200 möjligen lite mer robusta former.

Bägge headset är designade med praktisk funktionalitet och hållbarhet i fokus, och i detta sammanhang har båda två en tydlig kvalitetsprägel.

Så vem vinner? Vi kallar ronden oavgjord!


Voyager Legend vs. Voyager 5200 kontroll

Vi vill alla ha kontroll. Bägge headset ger dig full koll på mobilen utan att behöva ta upp den ur fickan. Det gillar vi!

Legend gör det otroligt enkelt för dig att låta mobilen ligga kvar på sin plats när du ska ta emot ett samtal. Har du headsettet på? Svara genom att säga ”answer”. Har du inte headsettet på? Ta på det – och så svarar det i telefonen åt dig. Det kopplar snabbt upp även om det är avstängt, så att du lätt hinner svara, innan nån slänger på luren!

Om du saknar att använda dina händer, så har du alla de mest relevanta knapparna nära till hands. Du kan både sätta på och stänga av headsettet, skruva upp och ned för ljudvolymen och stänga av mikrofonen med ett enkelt tryck. En extra röstkontroll kan du också använda för att styra Siri och Google Now, om du är vän med dem…

Voyager 5200 kan också allt detta, men eftersom vissa användare inte gillade att volymkontrollen och strömknappen satt för nära varandra, har de nu flyttar om lite på kontrollen. Vi är vänliga nog att kalla det för en liten uppgradering.

En klassiskt oavgjord rond!


 Voyager Legend vs. Voyager 5200 anslutning

Bra ljud, bekväm komfort och läcker design är ju av ringa betydelse, om du tappar kontakten med mobilen mitt under pågående samtal.

Legend har en lite äldre klass 3 Bluetooth, som dock räcker gott och väl för säker och stabil ljudöverföring. Räckvidden är på max 10 meter. Så du ska helst ha mobilen i fickan, men du tappar inte kontakten oprovocerat. Bluetooth-chippet i headsettet är av tillräckligt god kvalitet!

Du bliver säkert inte överraskad när vi säger, att 5200 har nyare teknologi, men vad betyder det egentligen för dig? Bluetooth-enheten är uppgraderad till version 4,  klass 1, som har upp till 30 meters räckvidd.

Eftersom mobiler inte understödjer mer än upp till 10 meters räckvidd, ska du kopplae ditt headset till en speciell apparat för att kunna utnyttja detta. Det stora framsteget är dock introduktionen av NFC-teknologi, som gör att du kan koppla headsettet till mobilen bara med en enkel beröring.

Voyager 5200 vinner en smal seger.


 Voyager Legend vs. Voyager 5200 batteri

Efter fem hårda ronder, kan det ju hända att ett av våra headsets är på väg att tappa energin. Låt oss se, hur länge de håller!

Legend har med en taltid på 7 timmar och en standbytid på 11 dagar fullt tillräckligt med batteritid för att kunna klara dina samtal under en dag. Bara kom igåg att ladda batteriet ibland, för förr eller senare står du utan ström. Om du vill, kan du få med ett uppladdningsetui, som ger dig två fulla uppladdningar. Så slipper du riskera att plötsligt stå utan ström den närmsta tiden.

Voyager 5200 håller också till 7 timmars effektiv taltid. Men Plantronics törs bara lova, att det håller till 9 dagars standby. Men du kan även till detta headset få ett uppladdningsetui, som har två fulla uppladdningar.

Vinnaren? Om du glömmer att ladda batteriet, håller Legend lite längre. Den vinner med ett mikroskopiskt försprång!


 Voyager Legend vs. Voyager 5200 tillbehör

Sista och avgörande ronden! Här avgörs det hela. Vilka olika modeller kan du få, och vilket tillbehör följer med?

Voyager Legend kommer i 4 utgåvor: Ett rent headset utan tillbehör, ett headset med uppladdningsetui, Voyager Legend UC med en Bluetooth dongel till datorn, och den sista är Legend CS, som kan kopplas till din fasta telefon. Så har vi täckt alla behov!

Läs mer om Voyager Legend här

Läs mer om Voyager Legend UC här

Läs mer om Voyager Legend CS här

Voyager 5200 är mer anpassat för dig, som ofta är på språng. Om du har ett normalt Voyager 5200 headset utan tillbehör, så kan du uppgradera till 5220 med billaddare. 5240 har ett laddningsetui med två extra laddningar, och 5260 har en Bluetooth dongel för att koppla ditt headset till din dator. Voyager 5200 UC har hela paketet med både dongel och laddningsetui, så att du är redo för en hel arbetsdag.

Läs mer om Voyager 5200 headsettet här

Läs mer om Voyager 5200 UC här

Vinnare? Vi tycker helt klart, att Voyager 5200 serien har ett bättre anpassat urval av headset för dig som vill vara mycket mobil och i farten. En klar seger i vår bok.


Det slutgiltiga avgörandet

En hård kamp – både för headset och skribent, men vi har ett resultat:

Voyager 5200 vinner en uppslitande, men välförtjänt seger på 5-4 och knuffar ner Voyager Legend från förstaplatsen. Det vinner mest av allt på ljudet och tillbehören, medan Legend måste sägas vara en smula överlägsen när det gäller komforten.

Vi hyllar den nya mästaren och ser fram emot ännu fler stora Bluetooth headset i framtiden.

Plantronics Voyager 5200 bästa headset


Vill du veta mer om Plantronics? Vi ger dig en liten överblick här

Du kan också finna fler headset till mobilen här