Diktafoner

 

Det är viktigt att välja rätt diktafon och fotreglage när du behöver diktera eller transkribera professionellt. Vi arbetar därför bara med de allra bästa dikteringsenheterna från Olympus och Philips, vilket säkerställer en effektiv diktamen av högsta kvalitet.

Det kan vara svårt att veta vilken modell som passar bäst för just dina behov. Vi hjälper dig på vägen genom denna diktafonguide.


 

Handhållen diktafon

Handhållen diktafon med softwareDiktafon utan software

USB-diktafon

USB-diktafon med softwareUSB-diktafon utan software

Transkribering

Transkription med softwareTranskribering

Startset

Diktafon med transskribering startset

 


Vad ska jag välja?


Välj en handhållen diktafon, om du vill vara mobil när du ska spela in. Du vill till exempel ta diktafonen med dig när du arbetar utanför kontoret, eller kanske vill du ha den med dig överallt, eftersom goda idéer och lösningar kan dyka upp i när och var som helst. På så vis blir din diktafon ett perfekt fickminne du alltid har till hands.

En USB diktafon är perfekt för dig som arbetar stationärt framför en dator. De arbetar direkt med din programvara och kan spara diktat på datorn i realtid. De är särskilt användbara för personer inom hälso- och sjukvårdssektorn.

Du kan hitta alla fotkontroller under transkribering.

Vill du snabbt komma igång med både diktering och transkribering, har vi satt ihop paket med allt du behöver under startset.

Klicka på bilden med eller utan CD om du är intresserad av en enhet med eller utan programvara.


 

 

 

 


Vad är en diktafon?

En diktafon är en mikrofon som direkt lagrar din ljudinspelning. De flesta diktafoner har ett inbyggt minne, men vissa kan spara ner diktat direkt på din dator. Mikrofonen kan individanpassas för att fånga just din röst på bästa möjliga sätt, så att ljudet alltid är klart och skarpt på din inspelning av samtal.

De flesta modeller ger dig möjlighet att överföra dina ljudfiler till datorn så att du kan lyssna på dem där och spara dem för eftervärlden. Det sitter också en inbyggd högtalare i diktafonen så att du direkt kan lyssna igenom din inspelning.

 

Varför en professionell diktafon?

En professionell digital diktafon är för dig som vill något mer än att bara spela in röst för eget bruk. Du behöver kanske dela ditt röstmeddelande med andra, redigera dem eller transkribera till text så att du kan dokumentera bättre och mer effektivt.

Du kan spela in i olika format, och de billigaste diktafonerna sparar inspelningar i MP3 eller WAV-format. En professionell diktafon använder det mer användbara DSS formatet, vilket ger dig fler möjligheter att redigera dina diktat, såsom till exempel att lägga in en röst mitt i ljudspåret eller ta bort delar av det. Du kan också infoga indexmärken så att du snabbt kan hitta valda avsnitt i inspelningen.

En professionell röstinspelare har också en förbättrad design som gör att du snabbt kan spela in samtal, pausa, spola framåt och bakåt, och infoga och ta bort utan att behöva titta på skärmen. Denna typ av kontroll är på så vis smidigare och bättre än i en vanlig voice recorder diktafon eller ett fickminne, som klarar av enkel samtalsinspelning, men som därför har ett mer begränsat användargränssnitt.

 

Vad är en USB-diktafon?

En vanlig handhållen dikteringsenhet har inbyggt batteri och minne, så att du kan använda den som ett fickminne och kan spela in röstmemo överallt. Det är helt enkelt det smartaste för de allra flesta användare.

Men i vissa fall är det smartare och mer effektivt att tala in direkt på din dator, till exempel när du snabbt behöver dokumentera ditt arbete och dela det vidare med någon. För dig kan en USB-diktafon vara det bästa valet.

Den har en utökad USB-mikrofon med inbyggd kontroll över både inspelning och uppspelning av röstanteckning. Du kan spara ner din röstinspelning på datorn, och direkt redigera och skicka din diktamen i ett professionellt program, samtidigt som du spelar in. Du slipper processen att först behöva överföra diktat från diktafonen till datorn.

 

Varför använda fotpedal vid transkribering?

Ett av de största problemen när du behöver arbeta med överföring av tal till text, är att du ständigt måste växla mellan att spela upp filen och pausa, för att bitvis skriva i ett skrivprogram. Det är krävande och tar lång tid, och det förhindrar en effektiv arbetsprocess.

Den enkla men geniala lösningen är att du använder fötterna för att styra uppspelningen samtidigt som du använder händerna för att skriva. Med en fotpedal styr du diktatknappar för inspelning, paus och tillbakaspolning.

Allt detta sker i bakgrunden på datorn så att du inte behöver lämna skrivprogrammet för att styra spelaren. Du kan alltså arbeta mer koncentrerat och organiskt när du transkriberar.

 

Varför speciell mjukvara för diktering?

Om du dikterar för annat än eget bruk, behöver du ett program för att hantera, lagra och distribuera alla dina inspelningar. Annars blir det snabbt ohanterligt om du dikterar flera gånger i veckan, och det blir förstås bara värre om du gör det dagligen.

Viktigast av allt är kanske möjligheten att överföra diktat för transkription och arkivering till en sekreterare, så att du är säker på att du får ett komplett transkriberat dokument tillbaka.

Du kan med hjälp av programvaran enkelt granska alla dina ljudfiler, bifoga filer, redigera dem, prioritera särskilt viktiga PM och även kryptera känslig information. Detta är ett måste för dig som arbetar med professionell diktamen!

 

Hur kommer jag enklast igång med diktering?

Om du inte redan har dikteringsutrustning, men snabbt vill komma igång, så föreslår vi att du tittar på våra startset som har alla enheter och den programvara som du behöver för både digital diktering och avskrivning. Detta innebär att du både få en diktafon, en fotpedal för transkription och hörlurar som är särskilt utformade för sekreterare. Dessutom får du också alla tillbehör, programvara och nätaggregat som du behöver för att få din professionella diktamen att fungera från den allra första dagen.

Genom att använda ett startset, säkerställer du att dina enheter pratar med varandra och fungerar från början. Enheterna är kompatibla med varandra och installationen är mycket enkel, så att du snabbt kommer i gång. Dessutom är det billigare än att köpa alla saker var för sig, så du sparar också pengar.

 

Skall jag välja digital diktafon eller analog diktafon?

Innan datortekniken bröt igenom, har man länge använt analoga banddiktafoner som hjälpmedel för att dokumentera. Man spelade in diktamen på band, som en sekreterare sedan lyssnade på och skrev ned, och man kunde sedan spela över bandet med en ny diktamen.

Du kan fortfarande köpa en banddiktafon som fungerar som ett fickminne på samma sätt som den har gjort i över 30 år. Urvalet på marknaden blir dock mindre och mindre, och tekniken har för länge sedan utvecklats långt förbi de analoga inspelningarna. Vi kommer därför alltid att föreslå att du väljer digital diktering. Då har du fler alternativ att välja mellan, säkerheten är högre och det är mycket enklare att använda när alla inställningar väl är på plats.

Om du redan använder banddiktering men överväger att byta till en digital lösning, kontakta oss på service@zinuss.se. Om du vill fortsätta med en analog röstinspelning, så har vi flera analoga Philips diktafoner och annan sekreterarutrustning.
© 2018 Zinuss.